«Θησαυροί» για το Πωγώνι οι Λίμνες Ζαραβίνα-Ριαχόβου

on .

LIMNH ZARABINA

• Σημαντικό βήμα για την προβολή και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου Πωγωνίου αποτελεί αναμφίβολα η ένταξή του στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες. Ως γνωστόν στα όριά του βρίσκονται οι λίμνες «Ζαραβίνα» και «Ντοβρίτσι» (Ριαχόβου).
Αυτό το έχει ήδη αντιληφθεί ο Δήμος Πωγωνίου, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η ανάπτυξη και αξιοποίηση των λιμνών, πάντα στα πλαίσια που ορίζει η περιβαλλοντική ευαισθησία, αποτελεί κύριο σκοπό για το Δήμο Πωγωνίου που χαρακτηρίζει τις δύο λίμνες ως «θησαυρούς» που πρέπει να προφυλαχτούν και συγχρόνως να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό».

Η λίμνη «Ζαραβίνα»
Η λίμνη «Ζαραβίνα» ή «Νιζερός» αποτελεί ένα φυσικό στολίδι που περιβάλλεται από λόφους και βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει τα Γιάννενα με την Κακαβιά.
Αποτελεί μία από τις βαθύτερες φυσικές λίμνες της χώρας, με βάθος σχεδόν 31,5 μέτρα. Το σχήμα της είναι σχεδόν κυκλικό με περίμετρο 2,2 χλμ. και έκταση που φτάνει τα 285 στρέμματα. Πρόκειται για μία ανοικτού τύπου καρστική λίμνη που τροφοδοτείται με νερό από επιφανειακές και από υπόγειες πηγές, αλλά και με τα νερά που κατεβαίνουν από τους χειμάρρους Θειαφόλακκο, Βοϊδίτσα και Λάκκο Παναγιάς. Γύρω από τη Ζαραβίνα υπάρχουν πολλά βαλτοτόπια, επιφανειακές πηγές και ρέματα.

Η λίμνη «Ντοβρίτσι»
Λίγο πριν το χωριό Ριάχοβο, σε μία μαγευτική τοποθεσία μέσα σε ένα μοναδικό δρυοδάσος, βρίσκεται η λίμνη Ντοβρίτσι. Η λίμνη του Ριαχόβου είναι μικρή, με έκταση γύρω στα 45 στρέμματα, στολίζει διακριτικά το τοπίο και δίνει τη δική της γαλάζια πινελιά στο πράσινο του αξιόλογου αυτού τόπου. Το σχήμα της είναι τετράγωνο, με μία μικρή υδάτινη εξοχή προς τα βόρεια και φιλοξενεί καλαμώνες και μία μικρή παραλία, ενώ στολίδι της είναι το μικρό νησάκι που βρίσκεται στη μέση και αποτελεί καταφύγιο για πολλά και σημαντικά είδη παρυδάτιων πουλιών. Στην ευρύτερη υδρολογική λεκάνη της περιοχής σχηματίζεται ένας σημαντικός υγροβιότοπος πιο κάτω από τη λίμνη, γεμάτος καλαμώνες. Πάνω από τη λίμνη σχηματίζονται δύο μικρές λιμνούλες με νούφαρα, ως συνέχεια του υδροφόρου συστήματος της περιοχής.

Οι στόχοι του Δικτύου
Βασικοί στόχοι του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, είναι:
- Η ορθή περιβαλλοντική διαχείριση λιμνών και περιβάλλοντος χώρου σε σχέση με το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.
- Η δημιουργία Ευρωπαϊκού Χάρτη καταγραφής Χλωρίδας, Πανίδας και Δρυμών.
- Η δημιουργία Ευρωπαϊκού χάρτη λιμνών.
- Η Έρευνα – Εκπαίδευση πολιτών και φορέων για την ποιότητα και την χρήση των υδάτινων πόρων.
- Η Έρευνα – Εκπαίδευση / Τηλεκπαίδευση Πολιτών και Φορέων για την ποιότητα και τη χρήση των Υδάτινων Πόρων.
- Η Πράσινη Ανάπτυξη.
- Η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνείδησης,
- Η καθιέρωση Βραβείου Ορθής Διαχείρισης των Λιμνών.