Πού τελικά το… πάει ο Ιωαννίνων Μάξιμος;

on .

MAKSIMOS

• Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ήταν από τους ελάχιστους μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας και ειδικά των λεγόμενων «Νέων Χωρών», που δεν είχε τοποθετηθεί για την υπόθεση της Μακεδονίας. Η στάση του είχε επικριθεί και ανάμεσα στους πιστούς, αλλά και από τοπικά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και από τον «Π.Λ.». Η εμπλοκή του μάλιστα στις συζητήσεις που είχαν γίνει «εν κρυπτώ» από την Ιεραρχία του Αρχιεπισκόπου με την Κυβέρνηση, για τη συνταγματική αναθεώρηση και την απόλυση του κλήρου από το Δημόσιο, είχε δώσει τροφή σε σχόλια περί «φιλοΣυριζαίικης» στάσης εκ μέρους του. Να, όμως που και η αργοπορημένη «παρέμβασή» του για το θέμα της Μακεδονίας, έρχεται να ενισχύσει το ερώτημα για το «πού τελικά το… πάει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων;». 

Ο κ. Μάξιμος -αν και Μακεδόνας ο ίδιος- σε δηλώσεις του, ανήμερα μάλιστα των ονομαστηρίων του- «φάσκει και αντιφάσκει» για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται, επικαλείται επιχειρήματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται σε έξωθεν πιέσεις, αλλά στο «δια ταύτα» θέση και πάλι δεν παίρνει!
Μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του -που πιστεύουμε να μεταφέρθηκαν με ακρίβεια- ζήτησε «να ζυγίσουμε τα πράγματα και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις… Να είμαστε νηφάλιοι, να μη ξεφύγουμε σε ακραία πράγματα να μην διχαστούμε… Κυρίως να μη χρησιμοποιούμε τόσο σοβαρά ζητήματα για πολιτική προβολή»!
Σωστές απόψεις, αλλά σε λάθος χρόνο όμως και ειδικά, όταν αυτός που δίχασε τον Ελληνικό λαό, δεν είναι άλλος από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Για να είχαν κάποια αξία οι παραινέσεις αυτές, θα έπρεπε να τις είχε κάνει στο ξεκίνημα της εθνικής μας περιπέτειας και όχι στο παρά ένα και ενώ η συμφωνία οδεύει προς ψήφιση.
Ο κ. Μάξιμος, με τις δηλώσεις του «αδειάζει» έμμεσα και όλους εκείνους τους μητροπολίτες (οι πιο πολλοί με περισσότερα χρόνια στην πλάτη τους) που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη συμφωνία, μη διστάζοντας να έλθουν σε ευθεία σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου τους καθυβρίζουν συστηματικά: «Για τέτοια θέματα πρέπει να αποφασίζουν αυτοί, που εξέλεξε ο ελληνικός λαός», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, είπε αναπαράγοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς: «Ωστόσο επί δεκαετίες ο πολιτικός κόσμος δεν έκανε τίποτα, με αποτέλεσμα τα Σκόπια να έχουν αναγνωριστεί ως «Μακεδονία» από 144 χώρες και παρ΄ όλα ταύτα δεν άνοιξε ρουθούνι, δεν είπε κανείς τίποτε», ανέφερε ο κ. Μάξιμος αποσιωπώντας βέβαια πώς όλα αυτά τα χρόνια το ζήτημα παρέμεινε σε εκκρεμότητα, γιατί όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (και πέντε πρωθυπουργοί!) αρνούνταν να δεχθούν τα αιτήματα των Σκοπιανών, τα οποία πρόθυμα αποδέχτηκε τώρα η Κυβέρνηση Τσίπρα.
Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μάξιμου είχαν όμως και συνέχεια: Σε αντίθεση με όσα προαναφέρθηκαν, εξέφρασε και εκτιμήσεις και πολιτικές θέσεις, αναφέροντας πως φαίνεται να υπάρχουν τεράστιες πιέσεις από το εξωτερικό και κατέληξε ότι: «με τον τρόπο αυτό (δηλαδή αν αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Μακεδονία και μπουν στο ΝΑΤΟ) θα ανακοπεί η οικονομική εισβολή της Κίνας και η πολιτική της Ρωσίας»!!! Αυτό μας …μάρανε, δηλαδή! Αυτό είναι το εθνικό μας διακύβευμα;
* * *
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, πρέπει να αντιληφθεί ότι οι δημόσιες σχέσεις και η λογική του να τα «έχουμε καλά με όλους!», δεν οδηγούν πουθενά. Το πλήρωμα της εν Ιωαννίνοις Εκκλησίας, ζητά να πάρει ξεκάθαρη και με επίσημο τρόπο θέση για τη συμφωνία των Πρεσπών, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και όχι μόνο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κι εν πάση περιπτώσει, ας εξηγήσει αν όλοι οι άλλοι Μητροπολίτες που εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στη συμφωνία, ανήκουν σε εκείνους που «ψάχνουν ευκαιρίες για μικροπολιτική», όπως δήλωσε ή αν είναι εθνικά ευαίσθητοι και τιμούν τα ράσα τους. Και ας μη ψάξει πολύ μακριά, αλλά δίπλα του: Στη σθεναρή εθνική στάση του Μητροπολίτη Κόνιτσας (που κάθε άλλο διακρίνεται για κοσμικό φρόνημα) ή του Μητροπολίτη Πρεβέζης Χρυσοστόμου (που έχει δείξει συνετό και ήπιο χαρακτήρα), ο οποίος δήλωσε πως «μια τέτοια συμφωνία δεν είναι αποτέλεσμα πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά αποτέλεσμα εκούσιας εκχωρήσεων πραγμάτων και εθνικών δικαίων»!
* * *
Υ.Γ.: Ο Νεομάρτυς Γεώργιος, ο πολιούχος Ιωαννίνων, που την περασμένη εβδομάδα εορτάσαμε, δεν δέχτηκε να αλλαξοπιστήσει και θυσιάστηκε, μην επιλέγοντας να ακολουθήσει τη διαδρομή κάποιων άλλων συμπολιτών του, που τα είχαν «βρει» με τους Τούρκους κατακτητές και περνούσαν ήσυχα και ωραία… Το μήνυμα της θυσίας του είναι πάντα επίκαιρο, έστω και σε διαφορετικά «μεγέθη» και συνθήκες…