Μνημείο Ηπειρωτών Ευεργετών να στηθεί στην Κεντρική Πλατεία

on .

PLATEIA GIANNENA 1

• Μπορεί τα Γιάννενα να υπήρξαν γενέτειρα ορισμένων από τους σημαντικότερους Εθνικούς Ευεργέτες της νεότερης Ελλάδας και ως πόλη να ωφελήθηκαν τα μέγιστα και να εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις δωρεές τους, όμως η αλήθεια είναι ότι ποτέ τους δεν τίμησαν όλους αυτούς τους σπουδαίους συμπατριώτες μας με τρόπο αντάξιο της προσφοράς τους. 

Υπάρχουν βέβαια σκόρπιοι κάποιοι ανδριάντες και γίνεται κάθε χρόνο μία γιορτή αφιερωμένη στους Εθνικούς Ευεργέτες, όμως προφανώς και αυτά δεν είναι αρκετά, με τον πρ. Δημοτικό Σύμβουλο Χάρη Λεοντάρη, φιλόλογο – συγγραφέα, να καταθέτει μία ενδιαφέρουσα πρόταση για να διορθωθεί η παράλειψη.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.», στο σχέδιο ανάπλασης της Πλατείας πρέπει να προστεθεί και μία γλυπτή σύνθεση αφιερωμένη στους Ηπειρώτες Ευεργέτες, την οποία θα φιλοτεχνήσει ο διάσημος συμπατριώτης μας Θεόδωρος Παπαγιάννης!

Η επιστολή Λεοντάρη
Στην επιστολή του ο Χάρης Λεοντάρης αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σχετικά με τους Ηπειρώτες Ευεργέτες και την υπό ανάπλαση Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων:
Όλοι οι συμπολίτες μας επιθυμούν και απαιτούν εδώ και χρόνια να αλλάξει η θλιβερή εικόνα της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων. Ευτυχώς ο Δήμαρχος, έστω και λίγους μήνες πριν παραδώσει την σφραγίδα, υπόγραψε τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης ανάπλασής της με τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας των αρχιτεκτόνων που είχε κερδίσει στον σχετικό διαγωνισμό το πρώτο βραβείο.
Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που δεσμεύει τον επόμενο δήμαρχο, αρκεί να μην είναι μια προεκλογική φωτοβολίδα, όπως συνηθίζουν να πράττουν οι αιρετοί μας άρχοντες.
Όμως να μην ξεχνάμε ότι η αρχική πρόταση ανάπλασης είχε και κάποιες σοβαρές παραλείψεις, όχι τεχνικές αλλά συμβολικές. Η Δημοτική Αρχή δεν είχε αντιληφθεί το κενό ή ίσως να έχει άλλη αντίληψη. Ο κ. Δήμαρχος με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «πρόθεσή μας είναι στο κέντρο της πόλης να δημιουργηθεί ένα σημείο κοινωνικής αναφοράς, ένας χώρος αντάξιος των Ιωαννίνων…».
Μάλλον η Δημοτική Αρχή δε θέλει να στοχαστεί λίγο περισσότερο για τη σημασία και την αποστολή της κεντρικής πλατείας. Γιατί δε μπορεί τώρα που τα Γιάννενα εξελίσσονται σε ένα μεγάλο κέντρο με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά σε τομείς όπως στα γράμματα, στις τέχνες, στην αγορά, στον τουρισμό, να μην τίθεται στο κέντρο της πόλης και η σφραγίδα της. Και η σφραγίδα της, δηλαδή το έμβλημά της, δεν μπορεί να είναι άλλο παρά οι ευεργέτες των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.
Και είναι ευτύχημα για την πόλη μας που οι Εθνικοί μας Ευεργέτες έχουν υπογράψει την ιστορική ταυτότητα των Ιωαννίνων. Αυτό είναι το πρόσημο και αυτό οφείλουμε να προβάλλουμε στην πόλη μας με κάθε μέσο.
Γι’ αυτό και προτείνω ο Δήμος να θέσει το αποτύπωμα των Ευεργετών στη νέα πλατεία. Με τον τρόπο αυτό οι Ευεργέτες μας θα προκαλούν σταθερά τη μνήμη και την ευγνωμοσύνη όλων, όπως τους πρέπει, και θα εκπέμπουν σε όλους το μήνυμα της ιστορίας της πόλης.
Ας μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία, ώστε τα Γιάννενα να καθιερωθούν ως η πόλη των Ευεργετών για όλον τον κόσμο, ντόπιο και ξένο, νέους και μεγάλους. Πιο συγκεκριμένα, οι μελετητές να προβλέψουν χώρο σε θέση περίοπτη όπου να στηθεί κατά την κατασκευή της πλατείας μια γλυπτή σύνθεση με αναφορά στους Ηπειρώτες Ευεργέτες και στο έργο τους. Και τύχη αγαθή αυτό το έργο μπορεί να φιλοτεχνήσει ο μεγάλος συντοπίτης μας γλύπτης Θεοδ. Παπαγιάννης.
Και για να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χρειάζεται μια ομόφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και ανάλογη πρόταση από τους επιστημονικούς φορείς της πόλης.
Οι καιροί ου μενετοί και γι’ αυτό επιβάλλεται η Δημοτική Αρχή να δεσμεύει με την υπογραφή της και την επόμενη, όποια προκύψει από τις εκλογές.
Υ.Γ.: Θεωρώ πως τώρα είναι και η κατάλληλη περίοδος ώστε όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να καταθέσουν μαζί με το πρόγραμμά τους και την πρόταση για το πώς σκέφτονται να διαμορφώσουν την ταυτότητα της πόλης στα επόμενα χρόνια.