Ανάβουν τα… αίματα για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

on .

LIMNH GIANNENA KALAMIA

• Επιτροπές, φορείς, ενώσεις, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και ομάδες βάζουν στο… μικροσκόπιο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα και ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στη διαβούλευση, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις και παρατηρήσεις. Όπως προκύπτει από τις πρώτες ανακοινώσεις, τα «γκρίζα σημεία» είναι αρκετά, όπως και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νέο Π.Δ..

Στο μεταξύ, στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του ο πρώην Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Πέτρος Τσουμάνης, αφήνει αιχμές κατά του υπ. Περιβάλλοντος για τον τρόπο που τον αντιμετώπισε, ενώ εκτός του Δήμου Ιωαννιτών και ο Συνεταιρισμός «Ένωση Αγροτών» διαμαρτύρεται για τη μη εκπροσώπησή του από το νέο Δ.Σ. του Φορέα!

Συνεδρίαση στον Δήμο
Μεγαλύτερη ίσως έλλειψη του υπό διαβούλευση σχεδίου είναι η απουσία συντεταγμένων, η οποία δεν διευκολύνει την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, ήταν το γενικό συμπέρασμα από τη συνεδρίαση της Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ιωαννιτών για το Π.Δ. της Παμβώτιδας. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την πρωτογενή παραγωγή και τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει μια σειρά διατάξεων που περιέχονται στο σχέδιο του Π.Δ..
Η επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία των αντιδημάρχων Βάσως Μέγα και Γιώργου Βίνη με τη συμμετοχή του νέου Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης, Φ. Φίλιου, του Προέδρου του ΓΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη, του Προέδρου της Ένωσης Νέων Αγροτών, Χάρη Λιούρη, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπροσώπων του ΤΕΕ/ΤΗ, του ΓΕΩΤΕΕ και πτηνοτροφικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης του επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», Λάζαρου Νάτση και του υποψήφιου περιφερειάρχη Δημήτρη Δημητρίου.

Προτάσεις Μ. Ελισάφ
Την έντονη διαμαρτυρία της για τον αποκλεισμό του Δήμου Ιωαννιτών από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδα, εκφράζει με χθεσινή της ανακοίνωση η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ.
Παράλληλα, διατυπώνει μία σειρά από προτάσεις για το Π.Δ. της λίμνης. Μεταξύ άλλων, ζητά να εξασφαλίζεται σ’ αυτό η δυνατότητα μελλοντικής αποκατάστασης της υδραυλικής ισορροπίας της λίμνης από τις πηγές Αμφιθέας, η οποία διαταράχθηκε από την κατασκευή του αναχώματος, ενώ για το παραλίμνιο μέτωπο και την περιοχή του Μάτσικα, τονίζει πως πρέπει να εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα οι κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου, όπως ενσωματώθηκαν στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Ηπείρου.

Επιστολή Τσουμάνη
Με σαφείς αιχμές κατά του εποπτεύοντος υπουργείου Περιβάλλοντος, αποχωρεί μετά από εννέα χρόνια από τον Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας ο μέχρι πρόσφατα Πρόεδρός του Πέτρος Τσουμάνης.
Όπως αναφέρει σε αποχαιρετιστήρια επιστολή του, «έχοντας το εποπτεύον υπουργείο, του οποίου οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες δεν εύρισκαν το χρόνο να συζητήσουν κατ’ ελάχιστο με τις επιλεγμένες από αυτές διοικήσεις των Φ.Δ. –σε αντίθεση με τον υπερεπαρκή χρόνο που διέθεταν σε κάθε λογής Μ.Κ.Ο.-, να μην παρέχει οριζόντια και συστηματική υποστήριξη και καθοδήγηση μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, οι οποίες συναγωνίζονταν στις καθυστερήσεις και αντιφατικές οδηγίες (πολλές με μη συμβατές περί Διοίκησης διαδικασίες), πορευθήκαμε με γνώμονα τις αρχές της χρηστής διοίκησης, αλλά με τόλμη και αποφασιστικότητα».
Ο κ. Τσουμάνης επισημαίνει πως επί θητείας του ο Φορέας όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά επέκτεινε τα διαχειριστικά του όρια βόρεια, συμπεριλαμβάνοντας τις προστατευόμενες περιοχές του Δελβινακίου. Και καταλήγει τονίζοντας τα εξής: «Την ευθύνη για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην οποία ζούμε, την έχουμε εμείς οι ίδιοι. Είναι εύκολο να μεταφέρουμε τις ευθύνες σε κάποιον άλλο, χωρίς να γνωρίζουμε εάν είναι αρμόδιος ή όχι. Είναι εύκολο να κατακρίνουμε και να είμαστε αρνητικοί, χωρίς να κάνουμε τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Εάν ο καθένας από το θέση που έχει και το αξίωμα που κατέχει έκανε τα ελάχιστα, τότε δεν θα διαμαρτύρονταν κανείς».

Διαμαρτυρία ΓΑΣ
Την αγανάκτησή του εκφράζει, τέλος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων για το γεγονός ότι στο νέο Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, πέραν του ότι δεν συμμετέχει εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών, αποκλείστηκε και ο ίδιος που είναι ο μοναδικός φορέας ο οποίος εξυπηρετεί και εκφράζει το σύνολο των αγροτών του Νομού, η παραγωγή των οποίων έχει άμεση εξάρτηση τόσο από την ίδια την λίμνη όσο και από τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται από το Δ.Σ του φορέα.
Ο Γ.Α.Σ. καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος «να δώσει μια πειστική εξήγηση για τους λόγους της ριζικής αλλαγής των φορέων, οι οποίοι εκπροσωπούνταν στο Δ.Σ του Φορέα της λίμνης από την σύστασή του μέχρι σήμερα».