«Βγήκαν μαχαίρια» στην Αλβανία για τον 30χρονο Κοσοβάρο υπ. Εξωτερικών

on .

META RAMA

• «Κόκκινο» άναψε ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα στο διορισμό του 30χρονου Κοσοβάρου Γκέντ Τσάκαϊ ως Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας.
Ο Μέτα, όπως ήδη έγραψε ο «Π.Λ.» αρνήθηκε να υπογράψει τον διορισμό του στη θέση του «γνωστού» μας Ντ. Μπουσάτι, προκαλώντας βαθιά πολιτική κρίση στην Αλβανία και την έντονη αντιπαράθεση με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα.
Ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό του Προέδρου Μέτα για την απόρριψη του διορισμού, που αν μη τι άλλο αποκαλύπτει και τις βαθύτερες σκέψεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Ράμα, ο οποίος προφανώς θέλει έναν υπουργό, υποχείριό του και άκρως επικίνδυνο για τα Βαλκάνια και φυσικά για τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις. Πέραν αυτών ο προτεινόμενος από αυτόν για Υπουργός έχει κατηγορηθεί για στενές συνεργασίες με τον περίφημο Σόρος, ο οποίος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Συγκεκριμένα ο Αλβανός Πρόεδρος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Γκεντ Τσάκαϊ είναι άπειρος και οι δημόσιες δηλώσεις του σχετικά με το θέμα των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου είναι απαράδεκτες. Αναφέρει επίσης ότι ο Γκεντ Τσάκαϊ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υφυπουργός Εξωτερικών, έδειξε έλλειψη ευθύνης. «Η υποψηφιότητα του Γκεντ Τσάκαϊ δεν παρέχει τα απαραίτητα κριτήρια, δεν εγγυάται αξιοπιστία και δεν προσφέρει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι θα είναι υπεύθυνος για το καθήκον του Υπουργού για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ο οποίος έχει συγκεκριμένο ρόλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αρνείται την πρότασή σας για το διορισμό του Γκεντ Τσάκαϊ ως υπουργού για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Δημοκρατίας της Αλβανίας», υποστηρίζει ο Μέτα. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός ήρθε σε ρήξη και μάλιστα δημόσια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας την απόφαση αντισυνταγματική και ντροπιαστική. Χαρακτήρισε μάλιστα τα επιχειρήματα του Προέδρου «εξωφρενικά και επαίσχυντα για το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί», ενώ έφτασε στη σημείο να ζητά «συγγνώμη στο Κοσσυφοπέδιο για αυτή την ντροπή».

Οι σχέσεις με Σόρος
Ο Έντι Ράμα για την επιλογή του Τσάκαϊ, είχε επικριθεί τόσο από το κόμμα του όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ εκτός του ότι χαρακτηρίζεται ανώριμος, θεωρείται και άνθρωπος του Σόρος, αφού εκπαιδεύτηκε από αυτόν στο ομώνυμο Πανεπιστήμιο και είναι στενός συνεργάτης των Ιδρυμάτων του.
Μπροστά στο αδιέξοδο που υπάρχει ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε χθες πώς αναλαμβάνει ο ίδιος το Υπουργείο Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων, επιτιθέμενος εκ νέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανακοινώνοντας πώς θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η κρίση συνεχίζεται με απρόβλεπτες εξελίξεις.