Η «Ομόνοια» γιόρτασε τα 28 της χρόνια στη Δερβιτσάνη

on .

OMONOIA DERBITSANH 1 13 1 19

• «28 χρόνια Ομόνοια - συνεπείς στους στόχους». Με το σύνθημα αυτό γιόρτασε στη Δερβιτσιάνη Δρόπολης την 28η επέτειό της η πολιτικο - κοινωνική και πολιτισμική οργάνωση ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια».

Παρά το χιονισμένο τοπίο και το τσουχτερό κρύο κατέφθασαν στη Δερβιτσιάνη, το Κεφαλοχώρι της Δρόπολης, εκεί όπου ιδρύθηκε η οργάνωση, δεκάδες μέλη της από την Δρόπολη και το Βούρκο, τη Χιμάρα και την Πρεμετή, τους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο, για να παρευρεθούν στην επετειακή εκδήλωση.
Στη γιορτή της «Ομόνοιας» παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων», η πρέσβειρα της Ελλάδος στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακίσης, ο τ. Υπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ Τάσος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, η Πρόεδρος Γραφείου Μειονοτήτων στα Τίρανα Κωνσταντίνα Βεζιάνη, οι δήμαρχοι Δρόπολης και Φοινικάιων Αχιλλέας Ντέτσικας και Λεωνίδας Χρήστος κ.ά.

Μνημόσυνο – χαιρετισμοί
Η εκδήλωση άρχισε με Θεία Λειτουργία στον Ναό των Ταξιαρχών. Ακολούθησε μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των Βορειοηπειρωτικών αγωνιστών και πρωτεργατών της «Ομόνοιας», που δε βρίσκονται πια στη ζωή. Για την σημασία και την πορεία της οργάνωσης στα 28χρονα της πορείας της μίλησε ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος. Χαιρέτησαν με τη σειρά η Πρέσβειρα της Ελλάδος, ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, και ο Β. Ντούλες.

Ανάγκη ενότητας
Η Ομόνοια δεν είναι απλά ένας πολιτικός φορέας είναι η ιστορική ευθύνη, η συμφωνία όλων των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών για κοινή προσπάθεια, για κοινό αγώνα για την πραγματοποίηση των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η Ομόνοια στην πορεία της είχε τις επιτυχίες, είχε όμως και τις αποτυχίες, τα λάθη της. Έχει, όμως την ισχυρή θέληση για την άνοδο, για συντονισμένη προσπάθεια. Υπάρχει και προοπτική και ελπίδα και όταν η προσπάθεια αυτή έχει πίσω της σύσσωμο τον Ελληνισμό, την ενότητα, τότε γίνεται πραγματικότητα. Μια ενότητα όχι εικονική, όπως την χαρακτηρίζουν μερικοί… μαθητευόμενοι μάγοι, αλλά μια ενότητα ουσίας, περιεχομένου, στόχων. Μια τέτοια ενότητα χρειάζεται στο χώρο μας, ήταν μερικά από τα μηνύματα των ομιλητών.
Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» διάβασε τα ευχετήρια μηνύματα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου, ενώ το μέλος του Γεν. Συμβούλιου Βαλεντίνα Μηλιόρη τους χαιρετισμούς της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, του Υπουργού Εθνικής Αμύνης και Πρόεδρου του ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, το μήνυμα του ΚΚΕ και αυτό της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Η επετειακή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας της Ομόνοιας, ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τον άδικο χαμό του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τις αστυνομικές αλβανικές δυνάμεις και ο Εθνικός μας Ύμνος.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ