Έκκληση για προσφορά από το Τμήμα Αιμοδοσίας

on .

NOSOKOMEIO DOYROYTHS

• Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αίματος αντιμετωπίζει ξανά αυτήν την περίοδο το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της βορειοδυτικής Ελλάδας. Τα αποθέματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχουν μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό, με αποτέλεσμα να έχει γίνει επιτακτική η ανάγκη προσφοράς, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα όπως η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων αλλά και ο

ρισμός των μεταγγίσεων σε άτομα με μεσογειακή αναιμία.
Για το πρόβλημα που προέκυψε μίλησε στον «Π.Λ.» η Προϊσταμένη του Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ελευθερία Ζερβού, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν αίμα, ενώ αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηπείρου.

«Χρειαζόμαστε αίμα…»
«Αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζουμε σοβαρή έλλειψη αίματος, καθώς λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών μειώθηκαν οι αιμοληψίες, ενώ οι ανάγκες που έχουμε ως νοσοκομείο είναι πολύ μεγάλες», σημείωσε η κ. Ζερβού.
Όπως ανέφερε, καθημερινά απαιτούνται περίπου 50 μονάδες ερυθρών, 50 μονάδες αιμοπεταλίων και 15 μονάδες πλάσματος, καθώς πέρα από τα χειρουργεία, είναι πολλοί και οι ασθενείς με λευχαιμία και μεσογειακή αναιμία στους οποίους γίνονται μεταγγίσεις στο Νοσοκομείο. «Για την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών χρειάζεται μια σταθερή ροή αιμοδοτών. Ας μην ξεχνάμε ότι στο νοσοκομείο μας εξυπηρετούνται ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή», σημείωσε με έμφαση η κ. Ζερβού.
Πάντως, από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πρόβλημα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν σπεύσει αρκετές δεκάδες πολιτών, προκειμένου να προσφέρουν αίμα, γεγονός που είναι αναμφίβολα ενθαρρυντικό. Σημειώνεται εδώ ότι το πρόβλημα έλλειψης αίματος αυτήν την περίοδο είναι γενικό και αφορά σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας
Έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν αίμα απευθύνει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηπείρου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι μέρες αυτές είναι πολύ δύσκολες για όλους μας και για μας ακόμη χειρότερα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ελλείψεις αίματος που έχουν επιπτώσεις και στις μεταγγίσεις μας Κάνουμε έκκληση και παρακαλούμε την κάθε μία και τον καθένα ξεχωριστά να προσέλθουν στις Αιμοδοσίες των δύο Νοσοκομείων της πόλεώς μας να προσφέρουν αίμα και συγχρόνως ζωή».
***
Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είναι ανοιχτό καθημερινά ώρες 8 π.μ. με 8 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα 8:30 π.μ. με 2 μ.μ..