Σε οικονομική ανάσα προσδοκούν οι Γιαννιώτες έμποροι

on .

PEZODROMOS BAXLEIDH AGORA KOSMOS

• Σε μία ακόμη ανάσα, μετά από αυτή των γιορτών που πέρασαν, προσδοκούν οι Γιαννιώτες έμποροι από τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν επίσημα σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η κίνηση στην αγορά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ήταν υποτονική, ωστόσο με την έναρξη των εκπτώσεων, αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι καταναλωτές αναμένεται να βγουν στην αγορά και να αναζητήσουν είδη που χρειάζονται εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλότερες τιμές. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου, προβλέπεται προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την 1η Κυριακή τους, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου.

Τι λέει ο νόμος
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Αυστηρές ποινές
Οι κυρώσεις είναι αυστηρές και στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.