«Βούλιαξαν» στο χιόνι τα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων

on .

APOXIONISMOS TZOYMERKA

• Μπορεί από χθες στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων τα προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, να βρίσκουν σιγά σιγά τη λύση τους, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα ορεινά του Νομού, τα οποία δοκιμάζουν τις αντοχές τους από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τον παγετό.
Σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν και στα δίκτυα ύδρευσης, με τα συνεργεία να εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τις βλάβες που έχει προκαλέσει η παρατεταμένη κακοκαιρία.

Δύσκολο έργο…
Σε πολλές περιοχές, όπως τη Βωβούσα και τη Μηλιά Μετσόβου το χιόνι είχε ξεπεράσει το ενάμιση μέτρο, ενώ 32 μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρούσαν χθες σε Ζαγόρι, Μέτσοβο, Κόνιτσα, Πωγώνι και Τζουμέρκα. Οι χειριστές των μηχανημάτων αποχιονισμού και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς, όμως τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας δυσκόλευαν πολύ το έργο τους. 

Όσον αφορά την πόλη των Ιωαννίνων η έντονη βροχόπτωση και η άνοδος της θερμοκρασίας, συνέβαλαν στο λιώσιμο του πάγου, αν και σε κάποια σημεία, ειδικά στα γύρω χωριά, παρέμεναν.

Σήμερα και αύριο…
Σύμφωνα με το Εργαστήρι Μετεωρολογίας του Πανεπ. Ιωαννίνων για σήμερα, Σάββατο προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικών διευθύνσεων μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Αύριο, Κυριακή προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις, οι οποίες το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικών γενικά διευθύνσεων ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

ΚΚΕ: Ποιοι φταίνε…
Η Τ.Ε. Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας του ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, σε μακροσκελή ανακοίνωσή της ότι «περιοχές και ολόκληρος σχεδόν ο Δήμος Ζίτσας στο σκοτάδι, χωριά χωρίς ρεύμα, περιοχές της πόλης χωρίς νερό, προβλήματα στους οδικούς άξονες. Λαϊκά νοικοκυριά με ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους να τους έχει κοπεί το ρεύμα, να μην μπορούν να προμηθευτούν το πανάκριβο πετρέλαιο για να ζεσταθούν. Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε την Ήπειρο και γενικότερα την χώρα μας. Εικόνες που ξεσκεπάζουν τα περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού» που διακινούσε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση, διαμορφώνοντας μάλιστα κλίμα «ακραίων φαινομένων». Τα προβλήματα όμως δεν έπεσαν από τον ουρανό. Η έλλειψη υποδομών, προσωπικού και επάρκειας σε εξοπλισμό, σε όλη την κλίμακα του κρατικού μηχανισμού που έχει τραγικές συνέπειες για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, δεν μπορεί να υπερνικηθεί από τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Περιφέρεια, στους Δήμους, στην Πολιτική Προστασία…».