«Άστοχος ο αποκλεισμός μας από τον Φορέα Παμβώτιδας»!

on .

LIMNH GIANNENA

• Τη… σπίθα μιας έντονης αντιπαράθεσης με τον Δήμο Ιωαννιτών άναψε η ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, Πρόεδρος του οποίου, με τριετή θητεία, αναλαμβάνει ο Φίλιππας Φίλιος.

Το πρόβλημα για τον Δήμο δεν είναι τόσο ο κ. Φίλιος, ο οποίος, μετά την επιστασία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων του Κατσικά, «τακτοποιείται» από την Κυβέρνηση σε δημόσιο φορέα, αλλά το γεγονός ότι το υπουργείο «ξέχασε» να συμπεριλάβει στον Φορέα εκπρόσωπο της πόλης που ουσιαστικά περιβάλλει τη λίμνη!
Το θέμα επισήμανε χθες πρώτος ο «Π.Λ.» τονίζοντας ότι η ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος πρέπει να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό τον αποκλεισμό.
Χθες ο Δήμος σε ανακοίνωσή του πήρε θέση, χαρακτηρίζοντας άστοχο και θεσμικά προκλητικό τον αποκλεισμό του από το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.
Αφήνει δε υπόνοιες ότι αυτό έχει να κάνει με το υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη, ενώ δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στον κ. Φίλιο!

H ανακοίνωση
Η αιχμηρή ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών για τη μη εκπροσώπησή του στη νέα Διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας έχει ως εξής:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας καθώς απ’ αυτό απουσιάζει εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών. Του Δήμου δηλαδή που στην ουσία περιβάλλει ολόκληρη τη Λίμνη.
Η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών διαχρονικά στο Δ.Σ. του Φορέα δεν ήταν για λόγους τυπικούς. Αντίθετα, είναι επιβεβλημένο, τόσο θεσμικά όσο και ουσιαστικά, να έχει λόγο σε ένα δημόσιο Φορέα που ασχολείται αποκλειστικά με το οικοσύστημα και τη Λίμνη Παμβώτιδα, το τοπόσημο αυτό, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία των Ιωαννίνων.
Μάλιστα, η αλλαγή του Δ.Σ. έρχεται τη στιγμή που βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας, με το Δήμο Ιωαννιτών να ετοιμάζεται να καταθέσει, όπως άλλωστε πράττει πάντα, επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις.
Δυστυχώς, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν μερίμνησε για τη θεσμική εκπροσώπηση του Δήμου Ιωαννιτών στο Δ.Σ. του Φορέα, με αποτέλεσμα να αποκλείσει ουσιαστικά τη συμμετοχή του σε αυτόν, κάτι που είναι άστοχο και θεσμικά προκλητικό».

Web Baner Antigoni