Και πάλι στους δρόμους τα τρακτέρ τέλος Ιανουαρίου

on .

AGROTES TRAKTER MPLOKO

• Τα τρακτέρ αποφάσισαν να βγάλουν στους δρόμους στις 28 Ιανουαρίου οι συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της χθεσινής τους σύσκεψης στις Σέρρες.

Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, προκειμένου να ενημερωθούν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως αυτός τέθηκε επί τάπητος χθες, στη διάρκεια της σύσκεψης, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων θα πραγματοποιήσει ενημερωτική συνάντηση στα Μάλγαρα και στις 20 Ιανουαρίου στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου, όπου αναμένεται να δώσουν το «παρών» άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.

Τα βασικά αιτήματα
Μεταξύ των βασικών αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος είναι τα εξής:
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.
- ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
- Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
- Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.