Υπεγράφη η σύμβαση για την μελέτη ανάπλασης της κεντρικής πλατείας

on .

MPEGKAS PLATEIA YPOGRAFH 11 1 2019

• Την σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης βάσει της οποίας θα προχωρήσει η ανάπλαση της Πλατείας Πύρρου υπέγραψε χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας των αρχιτεκτόνων, Παύλο Βλαστό, οι οποίοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δήμος.
Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η κεντρική πλατεία κατά το παρελθόν ταλαιπωρήθηκε γι’ αυτό και πρόθεσή μας είναι να δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης ένα σημείο κοινωνικής αναφοράς, ένας δημόσιος χώρος αντάξιος των Ιωαννίνων. Ένας χώρος που θα τον χαίρονται όλοι οι γιαννιώτες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης μας. Με έναν σοβαρό σχεδιασμό προχωράμε στην ανάπλαση τοποσήμων της πόλης μας τα οποία βανδαλίστηκαν κατά το παρελθόν. Ξεκινήσαμε με την ΟΑΣΗ η οποία για χρόνια ήταν αφημένη στην τύχη της και προχωράμε με την Κεντρική πλατεία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η κεντρική πλατεία είναι ένα τοπόσημο για την πόλη…».

Το σχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο των Παύλου Βλαστού, Γεωργίνας Παπαγεωργίου και Θέμη Ιστατιάδη, είχε βασικό στόχο την ενοποίηση της πλατείας.
Έτσι ενέταξαν σε αυτή το κτίριο της Περιφέρειας το οποίο εκ των πραγμάτων έχει έναν κυρίαρχο ρόλο στον χώρο, ενώ επιλέχθηκε μια ενιαία πλακόστρωση που δίνει ουσία στην έννοια της ενοποίησης καταργώντας τη διαχωριστική νησίδα και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή μιας ξύλινης στοάς με καθιστικό στο πίσω μέρος της πλατείας καθώς και η ενοποίηση με τον χώρο του κτιρίου της «Όασης», ενώ το πράσινο όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά κατέχει σπουδαίο ρόλο.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει διασφαλισμένες πιστώσεις 1,2 εκατ. ευρώ στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την κατασκευή του έργου.