Χημικές ενώσεις ανιχνεύονται και σε ποτάμια της Ηπείρου!

on .

IXTHYOKALLIERGEIS

• Υπολείμματα από φυτοφάρμακα αλλά και από χημικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα λεγόμενα «ανθρωποφάρμακα», ανιχνεύονται σε εκβολές ποταμών και της Ηπείρου, καθώς πρόκειται για ενώσεις που μεταφέρονται εύκολα και κατακάθονται τελικά στο ίζημά τους.
Αυτό τόνισε χθες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Καθηγητής Χημείας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, με αφορμή τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Ελέγχου Προστασίας και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος που διευθύνει παράλληλα με εργαστήρια και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, σε πιλοτική Πανευρωπαϊκή μελέτη για την ρύπανση των υδάτων από χημικά προϊόντα.
Ο κ. Αλμπάνης διευκρίνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι συγκεκριμένες ενώσεις ανιχνεύθηκαν σε νερά ποταμών όπως ο Λούρος και ο Άραχθος κι όχι σε ψάρια, ενώ για τις ιχθυοκαλλιέργειες της Ηπείρου, κυρίως για αυτές στη λωρίδα της Σαγιάδας που έχει και τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σ’ αυτό το είδος, είπε ότι ελέγχονται συστηματικά και δεν παρατηρείται πρόβλημα, σημειώνοντας πως τα νερά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας.

Για τα Νοσοκομεία…
Για το θέμα ο κ. Αλμπάνης μίλησε πρόσφατα στην Πάτρα, όπου τόνισε ότι μετά την χρήσιμη πιλοτική αυτή ερευνητική προσπάθεια που χρηματοδοτήθηκε από το 7ο Πρόγραμμα – Πλαίσιο της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Νορβηγία, το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων προσανατολίζεται στην περαιτέρω έρευνα των επιπτώσεων και από τους βιολογικούς καθαρισμούς των Νοσοκομείων, ξεκινώντας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, σε συνεργασία επίσης με τα Νοσοκομεία του Αυλώνα στην Αλβανία και του Μπάρι στην Ιταλία.