«Παγωμένα» αλλά λαμπρά Θεοφάνεια σ’ όλη την Ήπειρο

on .

GIANNENA

• Mε λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια σε ολόκληρη την Ήπειρο παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες παγετού, αφού στις περισσότερες περιοχές το θερμόμετρο ήταν καθηλωμένο κάτω από το μηδέν.
Στα Γιάννενα, μετά την Θεια Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ακολούθησε Λιτανεία μέχρι την πλατεία Μαβίλη, όπου πραγματοποιήθηκε η λειτουργία καθαγιασμού των υδάτων, παρουσία των τοπικών αρχόντων, στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών και πολλών πιστών, οι οποίοι αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και τον πάγο στους δρόμους που έκανε την προσέλευσή τους πολύ δύσκολη.

Φέτος 14 τολμηροί!
Ούτε ένας, ούτε δυο, αλλά 14 ήταν οι τολμηροί κολυμβητές που έπεσαν στα παγωμένα νερά της Παμβώτιδας, με τον… παλαίμαχο Γιώργο Γιαννίκο, ο οποίος προχθές βούτηξε για 50η φορά (!) να πιάνει τον Σταυρό. Οι υπόλοιποι 13 καθυστερώντας μερικά δευτερόλεπτα να πέσουν από το καραβάκι, θέλησαν να τιμήσουν τον άνθρωπο που φέτος συμπλήρωσε μισό αιώνα συμμετοχής του στο έθιμο.
Στο τέλος της τελετής του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, ενώ ο ίδιος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους υπόλοιπους κολυμβητές για την τιμή που του έκαναν, αφήνοντάς τον να πιάσει το Σταυρό και αφιέρωσε την προχθεσινή ημέρα στην γυναίκα του που, όπως είπε, είναι στο κρεβάτι του πόνου, αλλά και σε όλα τα άτομα που έχουν προβλήματα.

Ζαγόρι και Ζίτσα
• Στον Ζαγορίτικο ποταμό και στο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ Αγά κοντά στους Μηλιωτάδες, όπως κάθε χρόνο, έγινε προχθές ο Αγιασμός των υδάτων για τον Δήμο Ζαγορίου σε χιονισμένο τοπίο και με τον υδράργυρο, παρά την ηλιοφάνεια, στους πέντε βαθμούς κάτω από το μηδέν. Πάνω από το πέτρινο γεφύρι ο εφημέριος των Μηλιωτάδων πατήρ Ιωάννης έριξε τον Σταυρό στα λίγα αλλά παγωμένα νερά του ποταμού και ένας τολμηρός κολυμβητής, ο Χρήστος Σιαραμπής, όπως το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, τον ανέσυρε υπό τα χειροκροτήματα των πιστών που παρακολουθούσαν την τελετή και από την σύγχρονη γέφυρα απέναντι από την πέτρινη. Στην τελετή παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι Αρχών.
• Οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν προχθές το πρωί δε στάθηκαν εμπόδιο στο να εορταστούν και φέτος με λαμπρότητα τα Θεοφάνεια στο γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό του Δήμου Ζίτσας. Η τελετή του αγιασμού έγινε παρουσία του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, του πρώην Υπουργού Σταύρου Καλογιάννη, της Αντιδημάρχου Γιαννούλας Γεωργούλη και δεκάδων κατοίκων της περιοχής. Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου και ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων με την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο γεφύρι Βροσίνας, όπου ένας τολμηρός, ο Νίκος Νικολάτος, βούτηξε στα παγωμένα νερά του ποταμού και έπιασε τον Σταυρό.
• Στον ναό του Αγίου Νικολάου εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Κόνιτσα. Στη λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ανδρέας. Στην ίδια εκκλησία έγινε και η επίσημη τελετή του αγιασμού των υδάτων. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, Αντιδήμαρχοι και πλήθος πιστών.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
• Λαμπρές ήταν οι εκδηλώσεις για τα Θεοφάνεια σε όλη την Ήπειρο. Στο θρυλικό γεφύρι της Άρτας ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, τέλεσε την καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στον Άραχθο ποταμό. Στο μήνυμά του ανέφερε, πως η ημέρα των Φώτων μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία. Και ευχήθηκε, να λάμπουν οι ψυχές το Φως της ζωής. Διότι, το Φως είναι πιο δυνατό από το σκότος. Η ζωή είναι πιο δυνατή από την φθορά.
• Στην Πρέβεζα ο αγιασμός των υδάτων πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι από τον Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο. Στα παγωμένα νερά της θάλασσας έπεσαν 14 κολυμβητές, με τον Κίμωνα Πουρναρόπουλο να πιάσει τον Σταυρό για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.
• Στην Ηγουμενίτσα ο Μέγας αγιασμός και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού τελέστηκε στο παλιό λιμάνι της Ηγουμενίτσας από τον Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Τίτο.