Επιτήδειοι στήνουν… παγίδες σε ανυποψίαστους Γιαννιώτες

on .

XANTBALL

• Αρκετοί Γιαννιώτες, κυρίως ηλικιωμένοι πολίτες, έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα θύματα τηλεφωνικής απάτης, με τους επιτήδειους να τους αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά με το πρόσχημα τροχαίων ατυχημάτων στο οποίο δήθεν εμπλέκονται συγγενείς τους.

Τρεις τέτοιες περιπτώσεις εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Ιωαννίνων, με τη σύλληψη ενός νεαρού ο οποίος κατηγορείται ότι εξαπάτησε πολίτες με τη βοήθεια συνεργού του που αναζητείται.
Με την ευκαιρία αυτή, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου απευθύνει συστάσεις για την αποφυγή τέτοιου είδους παγίδων.

Σε λάθος… ραντεβού!
Τρεις απόπειρες εξαπάτησης πολιτών χρεώνονται σε 21χρονο δράστη ο οποίος συνελήφθη στα Γιάννενα, στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξήγαγε η τοπική Ασφάλεια.
Μαζί με συνεργό τηλεφωνούσαν, με απόκρυψη αριθμού, σε σταθερά τηλέφωνα πολιτών και με το πρόσχημα ότι συγγενικό τους πρόσωπο προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο και προκειμένου να αποφύγει ποινικές συνέπειες, ζητούσαν να τους καταβάλλουν χρηματικά ποσά από 3.000 έως 90.000 ευρώ!
Ο δράστης συνελήφθη όταν εμφανίστηκε σε προκαθορισμένο ραντεβού προκειμένου να παραλάβει το ποσό των 3.000 ευρώ.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης κατ’ εξακολούθηση και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Συνήθης πρακτική
Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει ότι οι επιτήδειοι συνήθως τηλεφωνούν αιφνιδιαστικά προσποιούμενοι τους γιατρούς, δικηγόρους, εισαγγελείς ή αστυνομικούς, υποστηρίζουν ψευδώς ότι στενό συγγενικό πρόσωπο του υποψήφιου θύματος έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα με σοβαρό ή θανάσιμο τραυματισμό, ζητούν χρηματικά ποσά για να μην φυλακιστεί και να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες, ενώ συνεργάτες των δραστών παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική γραμμή, προσποιούμενοι το συγγενικό αυτό πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια.
Τελικά ζητούν από τους πολίτες να πάνε σπίτι τους για να παραλάβουν τα χρήματα ή τους δίνουν ραντεβού σε καθορισμένο τόπο και χρόνο.
Επίσης, οι επιτήδειοι τηλεφωνούν αιφνιδιαστικά και αναγγέλλουν στο υποψήφιο θύμα ότι στενός του συγγενής εισήχθη στο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή άλλου λόγου, απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια χειρουργική επέμβαση κλπ.

Συστάσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συνιστά λοιπόν τα εξής:
- Μην εμπιστεύεστε αγνώστους, που προσπαθούν να σας πείσουν τηλεφωνικά να τους δώσετε χρήματα, λόγω επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού σας προσώπου.
- Μην κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια, χωρίς πρώτα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο προς επιβεβαίωση.
- Χρησιμοποιήστε άλλη τηλεφωνική συσκευή για την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο, καθώς ενδέχεται οι δράστες να βρίσκονται ακόμη στη «γραμμή».

Εξαπάτησε ηλικιωμένη
Άλλος ένας 35χρονος συνελήφθη στα Γιάννενα κατηγορούμενος για απάτη σε βάρος ηλικιωμένης γυναίκας. Πιο συγκεκριμένα, ο δράστης προσέγγισε 82χρονη στο σπίτι της στη Βασιλική Ιωαννίνων και την έπεισε να του παραδώσει το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ καθώς και κοσμήματα με το πρόσχημα οικονομικής υποχρέωσης του γιου της. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη απάτης.