«Μελέτη Υγείας Ηπείρου» με πρωτοποριακή βάση δεδομένων!

on .

EREYNA

• Μία νέα επιδημιολογική μελέτη της Υγείας των κατοίκων της Ηπείρου χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω ΕΣΠΑ.
Στην ομάδα που θα την «τρέξει» είναι οι επιστήμονες του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ Κωνσταντίνος Τσιλίδης, Δρ Ευαγγελία Ντζάνη, Δρ Ευάγγελος Ρίζος, Δρ Ευάγγελος Ευαγγέλου, Δρ Ιωάννα Τζουλάκη και οι επιστήμονες της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων Ι.Κ.Ε. Δρ Κωνσταντίνος Βακάλης, Δρ Μιχάλης Δούμας, Δρ Βασίλης Τζοβάρας, Δρ Δημήτρης Συγκούνας.
Στόχος της είναι η δημιουργία μιας μοναδικής για τα Ελληνικά χρονικά πλούσιας βάσης δεδομένων που θα χρησιμοποιηθεί για σημαντική βιο-ιατρική έρευνα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα στο εγγύς και απώτερο μέλλον.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η Μελέτη Υγείας Ηπείρου (Epirus Health Study) είναι «μια πρωτοποριακή προοπτική μελέτη που θα διερευνήσει την αιτιολογία χρόνιων πολυπαραγοντικών νοσημάτων με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας των Ηπειρωτών και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο χώρο της υγείας, μέσω της ανάδειξης και επιβεβαίωσης νέων εξατομικευμένων μεθόδων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης, θεραπείας και πρόγνωσης σημαντικών νοσημάτων».
Στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν κάτοικοι της Ηπείρου ηλικίας 25 έως 70 ετών, και θα συλλεχθούν λεπτομερείς πληροφορίες αποτελούμενες από ερωτηματολόγια και μετρήσεις κλινικών και βιοχημικών δεικτών.
* * *

Τους επόμενους μήνες θα δημοσιευτούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη και τους τρόπους συμμετοχής σε αυτή.