Πειραματισμών συνέχεια με το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

on .

PANELLADIKES

• Συνεχίζονται οι πειραματισμοί του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Οι αλλαγές που επεξεργάζονται οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι αλλεπάλληλες, δημιουργώντας ένα πραγματικό αλαλούμ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, για το τι τελικά θα ισχύσει κάθε χρονιά. Από την μια… μπαινοβγαίνουν μαθήματα στην εξεταστέα ύλη και από την άλλη συχνά γίνονται δηλώσεις και… διαρροές για αλλαγές στις εξετάσεις. Το

αποτέλεσμα είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να βρίσκονται στο σκοτάδι!

«Κόκκινες» και «πράσινες»
Σε «κόκκινες» και «πράσινες» θα διαχωρίζονται πλέον οι Σχολές των Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2020!
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή προανήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για την αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Οι Σχολές που θα βρίσκονται στην κατηγορία ως «πράσινες», θα είναι αυτές με τη λιγότερη ζήτηση, όπου οι υποψήφιοι θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις, ενώ από την άλλη πλευρά οι «κόκκινες», όπου θα είναι αυτές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, η εισαγωγή θα γίνεται με το σύστημα των Πανελλαδικών.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι το χρώμα κάθε Σχολής θα καθορίζεται από τη ζήτηση, οι Σχολές θα μπορούν να αλλάζουν κατηγορία. Έτσι, μία Σχολή που την πρώτη χρονιά έχει «πράσινο» χρώμα και η εισαγωγή γίνεται χωρίς πανελλαδικές μπορεί να αλλάξει κατηγορία το επόμενο έτος.
Οι αλλαγές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, θα τεθούν σε ισχύ από τη σχολική χρονιά 2019-2020, δηλαδή θα αφορά για πρώτη φορά τους μαθητές που θα δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Για προσλήψεις
Παράλληλα, ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Όπως ανέφερε, «κλείδωσε» το σύστημα μοριοδότησης για την προϋπηρεσία. Η μοριοδότηση θα γίνεται έως και για 120 μήνες προϋπηρεσίας, ενώ θα λαμβάνονται υπ' όψιν επιστημονικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.) και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία κ.α.).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου για τις 4.500 μόνιμες θέσεις στην εκπαίδευση το 2019 αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από 35.000 έως 38. 000 άτομα. Για τις επόμενες 10.500 θέσεις, οι υποψήφιοι θα είναι 100.000 με 105.000.
Στόχος είναι με βάση το σύστημα μοριοδότησης να καταρτιστεί ένας ενιαίος πίνακας, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι τη σειρά κατάταξής τους. Ο πίνακας θα αναπροσαρμόζεται, δηλαδή, ένας υποψήφιος θα μπορεί να πάρει επιπλέον μόρια εάν στην πορεία αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.