Κατέσχεσαν 130 ελληνικά βιβλία στο Αλβανικό Τελωνείο Κακαβιάς

on .

MPARKAS PANAGIOTHS ALBANIA

Στο Τελωνείο Κακαβιάς οι αλβανικές αρχές κατέσχεσαν βιβλία από τον Έλληνα καθηγητή του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και πρόεδρο του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του εκεί Πανεπιστημίου Παναγιώτη Μπάρκα, που είναι και δημοσιογράφος.
Αφού τον ταλαιπώρησαν με ανάκριση, άσκησαν ποινική δίωξη εναντίον του, κατηγορώντας τον δήθεν για διακίνηση αντιαλβανικών βιβλίων, ενώ αυτά όμως προορίζονταν για το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
Και αυτό το γεγονός είναι μία ακόμη απόδειξη ότι ενετείνεται το κλίμα εκφοβισμού κατά της Ελληνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, που πρέπει να απασχολήσει, πλέον, σοβαρά τη διεθνή κοινότητα. Δεν μπορούν να καταπατώνται τόσο απροκάλυπτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας.
Παρενθετικά πρέπει να σημειωθεί ότι διάφορα κείμενα του κ. Παν. Μπάρκα –και κυρίως αυτά που αναφέρονται στην ελληνική εθνική μειονότητα- συχνά φιλοξενούνται και στον «Πρ. Λόγο», όπως έγινε και το περασμένο Σάββατο, με επιστολή του προς τον Αλβανό πρόεδρο Ίλιρ Μέτα, που αφορούσαν την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Βορειοηπειρωτών.
Ο κ. Μπάρκας που επέστρεφε από τα Γιάννενα, μετέφερε μαζί του περίπου 130 βιβλία για τη βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικών του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, τα οποία και δήλωσε. Ήταν δωρεές από πανεπιστήμια και ιδρύματα των Αθηνών, με διάφορα περιεχόμενα από την αρχαία ελληνική γραμματεία, την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, την ιστορία, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά κ.ά.
Τα θεώρησαν ύποπτα!..
Να πως περιγράφει το περιστατικό ο ίδιος ο κ. Μπάρκας: «Μου είπαν ότι υπάρχει ξεχωριστή διαδικασία και πρέπει να γίνει σεβαστή. Συμφώνησα μαζί τους και πήγα τα βιβλία στην αίθουσα που μου υπόδειξαν. Εκεί είδα όμως να φθάνουν με βιασύνη 6-7 άνδρες με πολιτικά, οι οποίοι αργότερα έμαθα ότι καμιά σχέση δεν είχαν με το Τελωνείο. Ζήτησαν να ανοίξουν τις κούτες. Τις άνοιξαν και αφού δεν βρήκαν κανένα βιβλίο αντιαλβανικό, πήραν ό,τι μπορούσαν, βιβλία, που νόμισαν ύποπτα. Όπως ένα βιβλίο για τον Άρη Βελουχιώτη, ένα βιβλίο για το στρατηγό Γρίβα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, ένα βιβλίο μελέτη για τη Αρχαία Φοινίκη, ένα βιβλίο για το εμπόριο στην Αρχαία Ελλάδα, βιβλία για την Κουλουρίτσα, την Τσερκοβίτσα, για την Αυτοκέφαλη εκκλησία της Αλβανίας, τη θέση της Αλβανίας στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο, για τους υιούς των μισθοφόρων, μια μονογραφία για ένα ιερωμένο του 1890.
Ποινικό αδίκημα!..
Στη συνέχεια άρχισε ένας αγώνας νεύρων και πιέσεων. Οι πυκνές και συχνά έντονες επικοινωνίες έδειχναν ότι κάτι σχεδιάζανε –αναφέρει ο Π. Μπάρκας- που τελικά έληξε με μια ανάκριση και με ένα πρακτικό κατάσχεσης, στο οποίο τα βιβλία θεωρούνται στοιχεία ενός ποινικού αδικήματος! Παρά το γεγονός ότι μου είπαν ότι είναι τυπικό με ενημέρωσαν όμως ότι τα βιβλία θα τα πάρω αν κριθούν κατάλληλα από τον εισαγγελέα! Άρα στην ουσία εισαγγελική υπόθεση. Δεν έδωσα κάποια σημασία, διότι δεν έβλεπα κάποιο νομικό κώλυμα.
Θέμα στα αλβανικά ΜΜΕ
Έφυγα με τα υπόλοιπα βιβλία και τι όμως έγινε. Οι φωτογραφίες που τραβούσε ένας άνδρας κυκλοφόρησαν την επόμενη στα αλβανικά ΜΜΕ με την κατηγορία ότι πρόκειται για αντιαλβανικά βιβλία, που προσβάλλουν την εθνική ακεραιότητα και ασφάλεια της Αλβανίας. Ότι τα βιβλία θα εισέρχονταν σε ένα δημόσιο αλβανικό πανεπιστήμιο και θα δίδονταν στους φοιτητές. Με κατηγόρησαν ότι αυτό έχει γίνει πολλές φορές από μένα».
Καταδικάζει η «Ομόνοια»
Ανακοίνωση για το συμβάν έβγαλε και η Βορειοηπειρωτική οργάνωση «Ομόνοια». Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «από κάθε άποψη καταδικαστέες κρίνονται οι ενέργειες τελωνειακών και αστυνομικών αρχών ώστε να δημεύσουν και στη συνέχεια εγείρουν κατηγορία για το περιεχόμενο τους, βιβλία που υπό την ευθύνη του Προέδρου του κ. Παναγιώτη Μπάρκα, μεταφέρονταν για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου».
Σύμφωνα με την οργάνωση, «οι ενέργειες αυτές αποτελούν πράξη κρατικής παρεμβατικότητας για τη χειραγώγηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και αποτελούν βάναυση και απροκάλυπτη παραβίαση του δικαιώματος της στη χρήση της ελληνικής γλώσσας, στην ελεύθερη κατάρτιση και ειδικά στο δικαιώματα επικοινωνίας με τη μητέρα Πατρίδα».
H. M.