Ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο για τις Στέγες της ΕΛΕΠΑΠ

on .

STEGES ELEPAP

Το τελευταίο εμπόδιο για τη λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ που έχουν κατασκευαστεί στη Νεοκαισάρεια, μέσω ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, ξεπεράστηκε και πλέον μπορούν να προχωρήσουν οι ενέργειες που υπολείπονται.
Συγκεκριμένα το έργο παραδόθηκε από την Περιφέρεια στην ΕΛΕΠΑΠ τον Ιούνιο του 2017, αλλά τελικά τώρα υπογράφτηκε και δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται το οργανωτικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
Με τη λειτουργία των Σ.Υ.Δ. έρχεται να καλυφθεί ένα κενό, καθώς σε αυτές θα μπορούν πλέον να διαβούν άτομα με επίκτητες αναπηρίες. Οι Στέγες, θα έχουν ένα κατάλληλο περιβάλλον που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία που δεν έχουν τη δυνατότητα πλήρους αυτόνομης διαμονής. Παράλληλα εκεί θα επιδιώκεται η ανάπτυξη και διατήρηση στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων όσων θα διαμένουν εκεί.
Ωστόσο με δεδομένο πώς οι Στέγες της ΕΛΕΠΑΠ- που θα στεγάσουν 35 άτομα με αναπηρίες- έχουν προηγηθεί χρονικά όλων των άλλων που τυχόν κατασκευάζονται ή προγραμματίζονται, στην Κ.Υ.Α., υπάρχει μεταβατική διάταξη που λύνει και το πρόβλημα της άδειας ίδρυσής της.
Συγκεκριμένα προβλέπεται πώς οι φορείς οι οποίοι έχουν προβεί στην ανέγερση εγκαταστάσεων για την κατασκευή των οποίων έχουν διατεθεί κοινοτικοί πόροι και δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια ίδρυσης, θα λάβουν άδεια λειτουργίας κατά παρέκκλιση των νέων διατάξεων που αφορούν στη χωροθέτηση των υποδομών διαβίωσης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.