Όποιος Έλληνας αδικείται να προσφύγει στο Δικαστήριο του Στρασβούργου!

on .

PYRROS DHMAS

• Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα να κατασχέσει ουσιαστικά τις περιουσίες των Ελλήνων της Χειμάρας για να τις παραδώσει προς τουριστική εκμετάλλευση.
Χθες κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ ηχηρή είναι και η τοποθέτηση του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα που κατάγεται μάλιστα από τη Χειμάρα. Χθες έλυσε τη «σιωπή» της και η Αλβανική Κυβέρνηση, η οποία δια του Υπουργείου Εξωτερικών προκαλεί εκ νέου τους κατοίκους της Χειμάρας, καλώντας τους να προσφύγουν αν θεωρούν ότι αδικούνται στο Δικαστήριο του Στρασβούργου. Δηλώνει ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και ότι σέβεται (!) τα δικαιώματα των μειονοτήτων! Δεν παραλείπει δε να εκφράσει και τη λύπη του για τη στάση (ομολογουμένως ήπια) του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η απάντηση αυτή, αποτελεί ουσιαστικά ένα προμήνυμα των όσων θα υποστηρίξει η Αλβανική πλευρά στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα επιληφθούν των ελληνικών καταγγελιών και ειδικά μετά και την προχθεσινή επιστολή του Κ. Μητσοτάκη προς τον Επίτροπο Γ. Χαν και την ερώτηση του Μ. Κεφαλογιάννη που ακολούθησε.
Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. στην ερώτησή του, επισημαίνει και αυτός με τη σειρά του την παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνική Μειονότητας, επισημαίνοντας πως «η συγκεκριμένη απόφαση δίνει χωρίς καμία έννοια δικαίου τη δυνατότητα στην Αλβανική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει δημόσιες αλβανικές εκτάσεις τις ιδιωτικές περιουσίες των Ελλήνων ομογενών στους οποίους εδώ και πολλά χρόνια αυθαίρετα αρνείται να χορηγήσει τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας».
Ο κ. Κεφαλογιάννης ζητά από την Ε.Ε. να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης, ενώ ζητά να τη συμπεριλάβει στην επερχόμενη Έκθεση Προόδου για την Αλβανία, εφόσον κρίνει ότι δεν συνάδουν με τα κριτήρια που τίθενται σε σχέση με το σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Ο Πύρρος Δήμας
Την αγανάκτησή του για τις μεθοδευμένες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών, εξέφρασε με ανάρτησή του στα Social Media o «χρυσός» Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, κάνοντας μνεία και στην καταγωγή του από τη Χειμάρα. «Ενώνω τη φωνή μου με εκείνες των απανταχού Βορειοηπειρωτών και καλούμε την Κυβέρνηση της Αλβανίας να ανακαλέσει έστω την ύστατη στιγμή την εν λόγω Υπουργική Απόφαση και να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο που στην ουσία απαλλοτριώνουν περιουσίες που αποδεδειγμένα βάσει χαρτιών ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να πράξει δια της διπλωματικής οδού τα δέοντα ώστε να καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά ότι παρόμοιες πρακτικές και πολιτικές εις βάρος Ελλήνων της γηγενούς μειονότητας στη γείτονα δεν θα γίνουν ανεκτές. Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας στον αγώνα για τα δικαιώματά μας, έτσι όπως αυτά προστατεύονται από το εθνικό και διεθνές δίκαιο», καταλήγει ο Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής.