Τα Κληροδοτήματα «αιμοδοτούν» υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών!

on .

EYERGETES EKDHLOSH2

• Η πρόνοια, η κοινωνική μέριμνα, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός είναι τομείς που ενισχύονται σήμερα με σημαντικά ποσά μέσω Κληροδοτημάτων που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Ιωαννιτών.
Χρέος του λοιπόν είναι να μνημονεύει, να τιμά και να αναδεικνύει όλους εκείνους τους Γιαννιώτες Ευεργέτες που διέθεσαν τις περιουσίες τους, μικρές ή μεγαλύτερες, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Κι αυτό γίνεται τελευταία, με εκδηλώσεις – αφιερώματα που διοργανώνει το Τμήμα Κληροδοτημάτων, οι οποίες έχουν σκοπό να «συστήσουν» στην τοπική κοινωνία ανθρώπους που της πρόσφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν μέσω των κληροδοτημάτων τους

Δεύτερη εκδήλωση
Στο πλαίσιο αυτό, προχθές βράδυ έγινε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση στη μνήμη των Ευεργετών της πόλης των Ιωαννίνων. Μετά την Ελευθερία Μπάρκα, τον Κωνσταντίνο Ιωαννίδη και την Αλεξάνδρα – Ελένη Γκαστή, αυτή τη φορά τιμήθηκε το έργο και η προσφορά των Γεωργίου Μουλαϊμίδη, Ευθαλίας Σούρλα, Περσεφόνης Κοτρότσιου, Ελένης Κανδηλά και Δημητρίου Κωστόπουλου. Και αυτή η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Ο Πρόεδρος ΟΚΠΑΠΑ
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, Φίλιππος Τσουμάνης, αναφέρθηκε στη σημασία που έπαιξαν και το ρόλο που συνεχίζουν να διαδραματίζουν οι αποφάσεις που έλαβαν οι Ευεργέτες της πόλης καθορίζοντας σε ένα μεγάλο βαθμό και την πορεία της. Επίσης μίλησε για τη συμβολή των τιμώμενων Ευεργετών στην κοινωνική μέριμνα, το παιδαγωγικό έργο και την προσχολική αγωγή, τομείς δηλαδή για τους οποίους ο ΟΚΠΑΠΑ είναι υπεύθυνος σήμερα στο Δήμο Ιωαννιτών.

…Και η Γεωργία Γιώτη
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για τα κληροδοτήματα του Δήμου, Γεωργία Γιώτη, η οποία είχε και την ευθύνη της εκδήλωσης.
Όπως τόνισε για τους τέσσερις τιμώμενους Ευεργέτες, «όλοι τους έλαβαν μια σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη για πολλούς ανθρώπους απόφαση. Διέθεσαν τις περιουσίες τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και συνέβαλλαν στην κοινωνική μέριμνα, την προσχολική αγωγή και το παιδαγωγικό έργο.
Οι άνθρωποι αυτοί εμπιστεύτηκαν τις περιουσίες τους στην τοπική αυτοδιοίκηση προς όφελος των συνδημοτών τους, πεπεισμένοι για την χρηστή αλλά και αποδοτική διαχείριση από την πλευρά του Δήμου».
Η κ. Γιώτη συμπλήρωσε πως «είναι αν μη τι άλλο χρέος μας να αναδείξουμε το μεγαλείο τους και να κάνουμε γνωστότερη την ευποιία τους. Οι κοινωφελείς περιουσίες αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για το Δήμο μας. Όλοι αυτοί οι Τομείς: η πρόνοια, κοινωνική μέριμνα, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός ενισχύονται οικονομικά με αρκετά μεγάλα ποσά ετησίως. Ακίνητα κληροδοτημάτων έχουν δώσει λύση στέγασης ευαίσθητων δομών».
Έκανε δε γνωστό πως έχουν ήδη προγραμματιστεί άλλες τρεις εκδηλώσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Δεσμευόμαστε ως Δημοτική Αρχή ότι θα συνεχίσουμε να τιμούμε τη βούλησή τους και να πράττουμε τα βέλτιστα για την αξιοποίηση της περιουσίας που κληροδότησαν στην πόλη που τους γέννησε», κατέληξε η κ. Γιώτη.

* * *

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη Μαρία Νάκα, Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, τον Γεώργιο Αλεξίου, εκπαιδευτικό, συγγενή εκ μητρός του ευεργέτη, Γ. Μουλαϊμίδη και τη Μερόπη Σούρλα, συμβολαιογράφο, συγγενή της ευεργέτιδας, Ε. Σούρλα, οι οποίοι παρουσίασαν άγνωστες πτυχές από τη ζωή και το έργο των Ευεργετών.