Εκτός πραγματικότητας ο νέος Νόμος για τους ΦΟΔΣΑ

on .

KONSTANTOPOYLOS SPYROS OMILIA KEDE 12 12 18

• Στον «Κλεισθένη» και σε ότι αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ν. Ιωαννίνων, δημοτ. σύμβουλος Σπύρος Κωνσταντόπουλος, χαρακτηρίζοντάς τον αναποτελεσματικό!
Όπως ανέφερε «η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ επεξεργάσθηκαν και κατέθεσαν στα συναρμόδια Υπουργεία, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για τους ΦοΔΣΑ, συμφωνημένο από το σύνολο των ΦοΔΣΑ & των Δήμων της χώρας. Ένα σχέδιο ρεαλιστικό, άμεσα εφαρμόσιμο, βγαλμένο από την εμπειρία των «μάχιμων» στελεχών της αυτοδιοίκησης στο χώρο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων».
Ωστόσο αυτό δεν έγινε δεκτό, γιατί σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο προφανώς, δεν εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς του «νομοθέτη».

Εκτός πραγματικότητας
Σε άλλο σημείο της εισήγησής του σημείωσε ότι ο νόμος «δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης, κινείται εκτός πραγματικότητας, με φωτογραφικές διατάξεις, με δημιουργία σχημάτων πολλαπλών μορφών και το κυριότερο με στόχευση τη διάλυση υπαρχόντων καλών πρακτικών και την αμφισβήτηση έως και απόρριψη των πρόσφατα εγκεκριμένων επικαιροποιημένων ΠΕΣΔΑ. Δεν είναι καν ένα άρτιο νομικό κείμενο, αφού υπάρχουν αντικρουόμενα άρθρα με ευθεία παραβίαση άρθρων του Συντάγματος αναφορικά με την ίση μεταχείριση όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και παραβίαση αποφάσεων ανωτάτων δικαστηρίων επί των ζητημάτων αυτών».

Πισωγύρισμα…
Παράλληλα επεσήμανε ότι «η ψήφιση του νόμου και η προσπάθεια εφαρμογής του, λίγους μήνες πριν την λήξη της θητείας των Δημοτικών Συμβουλίων, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές και στο μέσο της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα πισωγύρισμα στην όλη προσπάθεια της χώρας να πετύχει την εφαρμογή του ΕΣΔΑ κάνοντας βήματα μπροστά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι ο Νόμος θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ήθελε να λύσει και κάλεσε τα συναρμόδια Υπουργεία, άμεσα να διορθώσουν την κατάσταση αυτή, με συνεργασία και διάλογο…