Με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους η διάσωση των διατηρητέων κτιρίων!

on .

ARXONTIKO GKOLETSH

Την εφαρμογή ενός δεκαετούς προγράμματος διάσωσης των ιδιωτικών διατηρητέων κτιρίων, με χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους προτείνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, μέλος της ΠΟΜΙΔΑ, τονίζοντας ότι η διάσωση των αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς είναι αναγκαία για λόγους εθνικούς και ιστορικούς!
Το πρόγραμμα διατυπώθηκε στην Ετήσια Τακτική Γενική του Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με συμμετοχή του Υφυπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Δημαρά, του Προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ Στρ. Παραδιά και του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γ. Στασινού.

Λείπει το θεσμικό πλαίσιο
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Χαρκιολάκης, επίτιμος Δ/ντής Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού καυτηρίασε την έλλειψη ενός θεσμικού πλαισίου χρηματοδοτικών ειδικών προγραμμάτων (Κοινοτικών και Εθνικών) και επιχορηγήσεων των εργασιών στερέωσης, αποκατάστασης και επανάχρησης ή αλλαγής χρήσης των κτιρίων αυτών, σε συνδυασμό και με άλλα κίνητρα (π.χ. πάταξης περιττής γραφειοκρατίας και χρονοβόρων διαδικασιών πολλαπλών αδειοδοτήσεων, αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων και Υπηρεσιών κλπ) ως και φορολογικών κινήτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους της αναγκαίας συνεχούς συντήρησης των κτιρίων.

Λανθασμένη αντίληψη…
«Θα πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό, τόσο από τους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς όσο και από την Κοινωνία που περιβάλλει τα διατηρητέα Κτίρια και Μνημεία της χώρας που ανήκουν σε ιδιώτες (πολίτες και ΝΠΔ και ΙΔ), ότι οι υποχρεώσεις των Κρατικών Φορέων απέναντι στα κτίρια αυτά δεν εξαντλούνται με τον χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων. Η λανθασμένη αυτή κρατική αντίληψη αποτελεί την κυριότερη αιτία της σημερινής εικόνας των «εγκαταλειμμένων» ή κενών ή ετοιμόρροπων ή επικίνδυνα ετοιμόρροπων διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, που αυξάνονται καθημερινά στα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και των άλλων πόλεων και οικισμών και της υπαίθρου της χώρας μας», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Επωφελής η διάσωσή τους
Και σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «η διάσωση και ανάδειξη της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς, που απαρτίζεται από τα κτίρια αυτά, είναι πολλαπλά αναγκαία και επωφελής όχι μόνο για λόγους πολιτιστικούς, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Είναι κυρίως αναγκαία για λόγους εθνικούς και ιστορικούς, επειδή μαρτυρούν τους αγώνες και τα επιτεύγματα των Ελλήνων, στους περασμένους αιώνες, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είναι επωφελής για λόγους αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς, επειδή τα κτίρια αυτά αναδύουν μεγάλες αρχιτεκτονικές αξίες και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τόσο στο εσωτερικό τους όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον τους. Είναι τέλος, επωφελής για αυτονόητους λόγους οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και για την μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης των 100 επαγγελμάτων της Οικοδομής (Ειδικευμένοι Αρχιτέκτονες, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι, Η/Μ, Μηχανικοί ΤΕΙ, Εργοδηγοί, Τεχνίτες κ.λπ.), που παραμένουν σήμερα άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι ή, το χειρότερο, μεταναστεύουν στο εξωτερικό».

Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Το 10ετές πρόγραμμα προβλέπει την διάθεση 100 εκατ. ευρώ το χρόνο που μπορούν να προέλθουν από Κοινοτικούς πόρους ή από την εκχώρηση ενός ποσοστού από τα έσοδα που εισπράττει κάθε χρόνο το κράτος από τον ΕΝΦΙΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων, μεταξύ άλλων, όπως:
- Επιχορήγηση εργασιών στερέωσης, αποκατάστασης και επανάχρησης ή αλλαγής χρήσης διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων.
- Δημιουργία Ενιαίου Ψηφιακού Μητρώου Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, προσβάσιμου στο κοινό, με πολλές εφαρμογές (Εκπαίδευση, Τουρισμός, Επιχειρηματικότητα, Κτηματαγορά κλπ).
- Δημιουργία Μητρώων Μελετητών και Κατασκευαστών Έργων σε Διατηρητέα Κτίρια και Μνημεία.
- Χρηματικές αποζημιώσεις ιδιοκτητών για απαλλοτριώσεις Σ.∆., λόγω χαρακτηρισμών των κτιρίων ιδιοκτησίας τους ως Διατηρητέων ή/και ως Μνημείων.