Συγκροτήθηκε η Επιτροπή της Εκκλησίας για τη συμφωνία με την Πολιτεία

on .

IEROTHEOS MHT NAYPAKTOY

• Με την γραμμή της Ιεραρχίας προχωράει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το θέμα της συμφωνίας Εκκλησίας - Πολιτείας.
Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως προκύπτει από την τοποθέτησή του στη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιερά Συνόδου εμμένει των θέσεών του για τη συμφωνία περιγράφοντας τα γεγονότα αλλά αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να προχωρήσει τη συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα ερήμην της Ιεραρχίας και του κλήρου.
Όπως αποφασίστηκε στην Ιερά Σύνοδο θα συγκροτηθεί Επιτροπή για να συζητήσει με την πολιτεία τα σχετικά ζητήματα στην οποία εκτός από Μητροπολίτες συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ, ο οποίος φαίνεται οτι είναι «ο μεγάλος κερδισμένος». Αξιοσημείωτη είναι επίσης η επισήμανση πώς δεν μετέχει στην Επιτροπή ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος φέρεται ως ένας από τους τρεις βασικούς συνομιλητές με την Κυβέρνηση (Ο Αρχιεπίσκοπος και ο Διευθυντής της «Αποστολής» Κ. Δήμτσας οι άλλοι δύο).
Το Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον εκφράζει στην Επιτροπή ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Πρόεδρός της είναι ο Γιαννιώτης στην καταγωγή και υψηλού κύρους μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.
Στην απόφαση της ΔΙΣ τονίζεται: «Υλοποιώντας την από 16ης Νοεμβρίου ε.έ. απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεκρότησε την Ειδική Επιτροπή για την μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος Εκκλησίας και Πολιτείας, αποτελούμενη από τα ακόλουθα Μέλη: 1) Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πρόεδρος, 2) Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, 3) Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, 4) Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, 5) Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, 6) Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, Πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, 7) Βασίλειος Κονδύλης, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, 8) Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας.