Ο καιρός… σώζει, προς το παρόν τα Γιάννενα απ’ την αιθαλομίχλη!

on .

AITHALOMIXLH

• Η αιθαλομίχλη δεν έχει πάψει να υφίσταται ως φαινόμενο στα Γιάννενα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τον φετινό χειμώνα, το μέγεθός της, δηλαδή η μέση ημερήσια συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης, είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και ειδικά με πέρυσι.
Αυτό ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, τονίζοντας πως, προς το παρόν, η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική. Ωστόσο, τα βράδια τουλάχιστον η… καπνίλα είναι αισθητή σ’ όσους περπατούν στην πόλη και αυτό, αν μη τι άλλο προκαλεί έναν εύλογο προβληματισμό, με τους πολίτες να ζητούν ενημέρωση. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει Γιαννιώτης σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.».

Μικρές υπερβάσεις
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η μέση ημερήσια συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αιθαλομίχλης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο, δηλαδή για το 10% του συνόλου ενός έτους.
Στα Γιάννενα τα πράγματα μέχρι στιγμής είναι καλά, σύμφωνα με τον Άρη Μπαρτζώκα, αφού από τις αρχές Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα υψηλότερες συγκεντρώσεις σωματιδίων έχουν καταγραφεί σε οκτώ διαφορετικές ημέρες, όμως και πάλι η υπέρβαση των ορίων είναι μικρή και δεν εμπνέει ανησυχία.
Πιο συγκεκριμένα, περισσότερη αιθαλομίχλη καταγράφηκε μία φορά τον Οκτώβριο, τέσσερις φορές τον Νοέμβριο, με τη μεγαλύτερη, 80 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, να εντοπίζεται την 1η του μήνα, ενώ μικρές υπερβάσεις των ορίων, έως και 68 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σημειώθηκαν και το περασμένο τριήμερο.

Ο Άρης Μπαρτζώκας
«Η κατάσταση μέχρι σήμερα δεν είναι ανησυχητική, καθώς και όσες φορές ακόμα εντοπίστηκαν υπερβάσεις των ορίων συγκέντρωσης αιθαλομίχλης, αυτές ήταν πολύ κοντά στο όριο που έχει θέσει η Ε.Ε., κάτι που δεν συνέβαινε πέρυσι, όταν καταγράφονταν συγκεντρώσεις ακόμα και της τάξης των 300 – 400 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο. Φυσικά, οι συγκεντρώσεις αυτές γίνονται βραδινές ώρες, όταν οι πολίτες βρίσκονται σπίτι και ανάβουν τζάκια και σόμπες, όμως εδώ μετράμε τη μέση ημερήσια τιμή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Άρης Μπαρτζώκας.

Βοηθάει ο καιρός!
Η λιγότερη μέχρι στιγμής αιθαλομίχλη δεν οφείλεται στο γεγονός ότι άλλαξαν συνήθεια οι Γιαννιώτες, αλλά στο ότι ο καιρός υπήρξε ως τώρα ευνοϊκός. Η βαρυχειμωνιά όμως είναι μπροστά μας και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι μέλλει γενέσθαι!
Σύμφωνα με τον Καθηγητή, μεγάλες συγκεντρώσεις αιθαλομίχλης έχουμε όταν επικρατεί άπνοια στο Λεκανοπέδιο ή φυσάει ένα ασθενές βοριαδάκι. Αντιθέτως, όταν πνέουν ισχυροί βοριάδες ή νότιοι άνεμοι που φέρνουν βροχή η ατμόσφαιρα καθαρίζει.

Οι πολίτες ανησυχούν
Πάντως, δεν είναι λίγοι οι Γιαννιώτες που ανησυχούν βλέποντας ή εισπνέοντας τη βραδινή ομίχλη στο κέντρο της πόλης και ζητούν ενημέρωση περί του φαινομένου. Δυστυχώς, οι μετρήσεις από τους σταθμούς του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας δεν είναι προσβάσιμες μέσω διαδικτύου, κάτι που, αν συνέβαινε, θα βοηθούσε στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του κόσμου.
Χαρακτηριστικά του πώς βλέπουν πολλοί Γιαννιώτες το θέμα «αιθαλομίχλη» είναι όσα αναφέρει με επιστολή του ο κ. Αθανάσιος Ναυρόζογλου, ο οποίος γράφει τα ακόλουθα:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Σας γράφω ζητώντας να δημοσιεύσετε όσο περισσότερα στοιχεία μπορείτε αναφορικά με την αιθαλομίχλη στα Ιωάννινα, η οποία πλήττει την πόλη μας. Είναι ένα ζήτημα που εύκολα ξεχάστηκε από τα ελληνικά μέσα καθώς είναι συχνότερα αντιληπτό στην περιφέρεια και λιγότερο στην Αθήνα.
Οι τιμές των μικροσωματιδίων δεν είναι εύκολο να αντληθούν στο διαδίκτυο αλλά είναι άμεσα αντιληπτό, σε οποιονδήποτε περπατήσει στη Λεωφόρο Δωδώνης, πως είναι σε υψηλότατα επίπεδα και η ποιότητα του αέρα είναι επικίνδυνα νοσηρή. Ειδικά στο ύψος της Στρατολογίας, πέραν του χαρακτηριστικού κίτρινου χρώματος του αέρα, που προκαλεί και την εξίσου χαρακτηριστική διάθλαση στο εκπεμπόμενο φως των στολισμένων δέντρων, είναι δύσκολο κανείς να αναπνεύσει αφού το κάψιμο έρχεται στα πρώτα δευτερόλεπτα έκθεσης σε αυτήν.
Περπατώντας με τα δύο μου μικρά παιδιά για ελάχιστα λεπτά από το πάρκιγκ μέχρι το σπίτι μας ήταν αρκετά ώστε αυτά να παραπονεθούν για τσούξιμο στα μάτια και στο λαιμό τους. Απορώ αν το επίπεδο της ρύπανσης καθιστά το περιβάλλον επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και γιατί δεν υπάρχει πραγματική ενημέρωση. Επιπρόσθετα, με ενδιαφέρει να μάθω γιατί δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για το θέμα αυτό αλλά παραμένουν οι φορείς σε συστάσεις αποφυγής σωματικής άσκησης όταν για στοιχειώδεις καθημερινές διεργασίες εκτιθέμεθα σε τόσο επικίνδυνες συνθήκες χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά επιλογή αποφυγής.
Αντιλαμβάνομαι πως οι πολιτικές εξελίξεις κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης τον τελευταίο καιρό, αλλά νομίζω πως το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο για όλους μας».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ