Τσίπουρο με… ονοματεπώνυμο στα καταστήματα εστίασης

on .

TSIPOYRO

• Ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες (14 Δεκεμβρίου) η αποστακτική περίοδος στο Νομό Ιωαννίνων. Και φέτος σε πολλά χωριά στήθηκαν τα παραδοσιακά ρακοκάζανα, όπου το τσίπουρο έρεε… άφθονο.
Ως γνωστόν, αν και η υπάρχουσα νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή, συχνά παρατηρούνται φαινόμενα λαθρεμπορίου. Εκτός από την απώλεια κρατικών εσόδων σε βάρος των νόμιμων αποσταγματοποιών, το πιο ανησυχητικό είναι ότι το χύμα τσίπουρο που κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα, μπορεί να είναι επιβλαβές για την δημόσια υγεία. Πόσες φορές δεν έχουν κατασχεθεί από τις αρμόδιες Αρχές ποσότητες τσίπουρου εξ Αλβανίας, το οποίο προορίζονταν για καταστήματα εστίασης;

Αυστηρότερα πρόστιμα
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, το 80% του τσίπουρου που καταναλώνεται σήμερα στη χώρα αποτελεί προϊόν παράνομης παραγωγής και διακίνησης. Γι’ αυτό λοιπόν στο Νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή και παρουσιάζει η Δημ. Μανιφάβα (στο businessnews.gr) προβλέπονται μεγαλύτερα πρόστιμα, αλλά και ποινές φυλάκισης για τους παραβάτες.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:
• Αυξάνεται από 500 ευρώ που είναι σήμερα σε 3.000 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όποιους χωρίς άδεια ή με άδεια της οποίας η ισχύς έχει λήξει, αγοράζουν, εισάγουν από τρίτες χώρες, παραλαμβάνουν από κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πωλούν, κατασκευάζουν ή μεταφέρουν μηχανήματα κατάλληλα για παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων προϊόντων, καθώς και σε αυτούς που κατέχουν σφραγισμένα μεν αποστακτικά μηχανήματα, χωρίς όμως να διαθέτουν άδεια κατοχής.
• Τιμωρούνται εφεξής με πρόστιμο 3.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και όποιοι παράγουν, εισάγουν από τρίτες χώρες, παραλαμβάνουν από κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχουν, διακινούν ή διαθέτουν στην κατανάλωση αλκοολούχα ποτά τα οποία κρίθηκαν από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο ως μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
• Τα πρόστιμα αυτά και εν γένει οι κυρώσεις επιβάλλονται και σε μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμεροι) που παράγουν, κατέχουν, διακινούν ή διαθέτουν στην κατανάλωση τσίπουρο που κρίθηκε ακατάλληλο.
• Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και μαζικής εστίασης που διαθέτουν τσίπουρο διήμερων θα πρέπει να αναρτούν σε εμφανές σημείο πινακίδα με το ονοματεπώνυμο του παραγωγού και το αντίστοιχο λογιστικό στοιχείο.