«Στοίχημα» για τα Γιάννενα το ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου

on .

ISTORIKO KENTRO

Έργο που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από καιρό είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στην ιστορική «καρδιά» της πόλης των Ιωαννίνων, η οποία σήμερα δυστυχώς… φυτοζωεί και παρακμάζει.
Τελικά και ο Δήμος Ιωαννιτών ακολούθησε το παράδειγμα των Δήμων Αρταίων και Πρεβέζης που επίσης σχεδιάζουν, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, τη χωροθέτηση αντίστοιχων Κέντρων κι έχουν ήδη υποβάλλει σχετική πρόταση στο ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά στα Γιάννενα, η πρόταση χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δομής υποβλήθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία και, εφόσον υλοποιηθεί, είναι σαφές ότι θα αλλάξει την όψη της παλιάς αγοράς και τις προοπτικές της δίνοντας σημαντική βοήθεια στους επιχειρηματίες που έχουν απομείνει σ’ αυτήν και δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης, σε μία εποχή οικονομικά δύσκολη κι ενώ το εμπορικό κέντρο βάρους των Ιωαννίνων έχει μετακινηθεί πιο ψηλά.

Η παλιά αγορά
Περίπου 1,8 εκατ. ευρώ πρόκειται να επενδυθούν για τη δημιουργία ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στα Γιάννενα, το οποίο θα οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζωής Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Αγίου Νικολάου) και Παρ. Ευαγγελίδη. Η περιοχή παρέμβασης έχει συνολική έκταση 11.726,82 τ.μ. και συνολικό μήκος 1.725,60 μ.. Τα χρήματα αυτά θα είναι αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ και θα διατεθούν ώστε να αναδειχτεί η παλιά αγορά του κέντρου δίνοντας μια μοναδική ταυτότητα, η οποία θα ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής και την εμπορικότητά της.

Τι ακριβώς θα γίνει...
Εταίροι του έργου είναι ο Δήμος Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο. Ο Δήμος με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ θα ολοκληρώσει παρεμβάσεις υποδομών της περιοχής δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση του οδοστρώματος της οδού Ανεξαρτησίας και σε αστικές αναπλάσεις. Επίσης, θα τοποθετήσει βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων, ενώ θα αναβαθμιστεί και ο φωτισμός των οδών.
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, θα αναλάβει τις δράσεις «Ανάδειξης της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής» που στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην οικονομική αναζωογόνηση των επιχειρήσεων λιανικού και χονδρικού εμπορίου σε μια περιοχή με ισχυρή παράδοση εμπορικής δραστηριοποίησης και στην αποτροπή της αστικής υποβάθμισης και τη βελτίωση της ελκυστικότητάς της.
Στο πλαίσιο, αυτό, θα γίνει αναβάθμιση των προσόψεων των καταστημάτων στην περιοχή, ανάπτυξη ασύρματου δικτύου «wifi», το οποίο θα παρέχεται δωρεάν σε πολίτες, επισκέπτες και επιχειρήσεις, θα δημιουργηθεί διαδικτυακή πλατφόρμα προώθησης των επιχειρήσεων, ενώ θα διοργανώνονται καλλιτεχνικά δρώμενα με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι για την ολοκλήρωση της πρότασης, εκτός από το Δήμο και το Επιμελητήριο, κινητοποιήθηκαν και οργανώσεις πολιτών, οι οποίοι ενημέρωσαν τους επαγγελματίες της περιοχής. Τελικά συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές 114 επιχειρηματιών!

Ο Θαν. Μανταλόβας
Με αφορμή την κατάθεση της πρότασης στο πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας ανέφερε τα εξής: «Η τόνωση της τοπικής αγοράς και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, αποτελεί βασικό στόχο της Δημοτικής Αρχής και σε αυτή την κατεύθυνση καταθέσαμε πρόταση για δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στο ιστορικό - εμπορικό κέντρο της πόλης. Η συνεργασία του Δήμου με το Επιμελητήριο και ιδιαίτερα με τις επιχειρήσεις που δίνουν καθημερινό «αγώνα» για να είναι βιώσιμες, δημιουργεί απαιτήσεις και προσδοκίες ώστε ο Δήμος να πρωταγωνιστεί και να είναι πάντα συμμέτοχος σε προσπάθειες που ισχυροποιούν την πόλη και τους ανθρώπους της».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ