Εκχιονισμός με το… ζόρι στους δρόμους της Μηλιάς Μετσόβου!

on .

MHLIA METSOBOY

• Σοβαρές καθυστερήσεις στον καθαρισμό του κεντρικού δρόμου της Μηλιάς Μετσόβου το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρά την έντονη χιονόπτωση, καταγγέλλει ο κ. Χάρης Παπακώστας, πρ. Διευθυντής Βορείου Ελλάδας της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος διατηρεί σπίτι και επισκέπτεται τακτικά το χωριό.
Ο κ. Παπακώστας σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» κάνει λόγο γενικότερα για εγκατάλειψη της Μηλιάς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Δήμο Μετσόβου και την Περιφέρεια, καλώντας τους αρμόδιους φορείς να δίνουν λύσεις στα προβλήματα όσων μόνιμων κατοίκων απέμειναν στην ορεινή αυτή περιοχή πριν την εγκαταλείψουν όπως έκαναν πολλοί άλλοι.

Η επιστολή
Στην επιστολή του για όσα βίωσε, ειδικά την περασμένη Κυριακή στη Μηλιά, ο κ. Χάρης Παπακώστας αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
«Το τριήμερο Π-Σ-Κ 16-18 Νοέμβρη είχαμε προγραμματίσει να περάσουμε ευχάριστα με την οικογένειά μου στο σπίτι μας στη Μηλιά, που αποκτήσαμε πριν 15 χρόνια. Όλα καλά στο πανέμορφο αυτό χωριό του Μετσόβου, με τους εργατικούς, φιλόξενους και αγαπητούς κατοίκους, μέχρι την Κυριακή που έπρεπε να αναχωρήσουμε για Γιάννινα και Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, είχε αρχίσει να χιονίζει αρκετά από την Παρασκευή, το Σάββατο το μεσημέρι μπήκε ένα εκχιονιστικό στο χωριό, ενώ ο δρόμος προς Μέτσοβο και Κρανιά καθαρίζονταν έστω κάθε 3 - 4 περίπου ώρες (τη νύχτα δυστυχώς δεν γίνεται καθαρισμός, αν και θα έπρεπε, με επακόλουθο τυχόν επείγοντα περιστατικά να αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα).
Η χιονόπτωση συνεχίζεται με μεγάλη ένταση, ετοιμαζόμαστε να φύγουμε, και από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι τις 14.00 της Κυριακής, δεν μπαίνει στο χωριό εκχιονιστικό, ενώ στον κεντρικό δρόμο το πρώτο εκχιονιστικό ήρθε στις 11.30, πότε αρχίσαμε με τα φτυάρια εν έτη 2018, να απεγκλωβίσουμε τα αυτοκίνητα, ώστε να βγούμε στο δρόμο προς Μέτσοβο ή Κρανιά. Η ποσότητα του χιονιού τριγύρω υπερβαίνει τα 60 εκατοστά και με μεγάλη προσπάθεια και αλυσίδες καταφέραμε να βγούμε στο δρόμο.
Στο μεταξύ, κάναμε τη σκέψη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών να πάμε προς Κρανιά, ώστε να αποφύγουμε τα αλπικά του Μετσόβου, αλλά εκεί είχαμε παρατηρήσει άλλο ιλαροτραγικό επεισόδιο. Προσωπικά διαπίστωσα και την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο το μεσημέρι, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και την Κυριακή, ότι το εκχιονιστικό του Μετσόβου καθαρίζει μέχρι την πινακίδα των ορίων του Ν. Γρεβενών, ενώ το αντίστοιχο επιστρέφει προς Κρανιά 300 μέτρα πριν την υφιστάμενη πινακίδα των ορίων των Νομών, και έτσι το τμήμα αυτό παρέμενε εντελώς ακαθάριστο και εκεί είχα δει προσωπικά ότι εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα.
Είναι γελοίο και αδιανόητο καθώς παίρνει και επικίνδυνες διαστάσεις. Θα περίμενε κανείς σε μια ευνομούμενη πολιτεία, να υπάρχει συντονισμός ώστε να παραμένει όλος ο δρόμος ανοιχτός και όχι ο μισός, αλλά τουλάχιστο δεν αντιλαμβάνομαι το μη καθαρισμό αυτού του μικρού τμήματος, με αποτέλεσμα η όποια προσπάθεια να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί να αποτυγχάνει, κρύβοντας μεγάλες παγίδες για τους έχοντες απόλυτη ανάγκη μετακίνησης. Οπότε, αποφασίσαμε να ανεβούμε προς Μέτσοβο, με μεγάλες δυσκολίες και βέβαια αλυσίδες και ευτυχώς συναντήσαμε ερχόμενο ένα εκχιονιστικό. Κατηφορίζοντας για Εγνατία, μεταξύ των δύο εισόδων του Μετσόβου (απόσταση 1 χιλιόμετρο), συνάντησα τουλάχιστον πέντε εκχιονιστικά, ενώ για τους Μηλιώτες… φαίνεται δεν περίσσευε κανένα… Αιδώς Αργείοι!
Τέλος, δεν γνωρίζω αρμοδιότητες και τυχόν δυσχέρειες των αρχών, αλλά εκφράζω τη βαθύτατη λύπη και αγανάκτησή μου, που αυτοί οι τελευταίοι εναπομείναντες με νύχια και με δόντια κάτοικοι της Μηλιάς, είναι εγκαταλειμμένοι στις τύχες τους, ειδικότερα μετά τη συνένωσή τους με το Μέτσοβο, καθόσον προσωπικά γνωρίζω ότι και συστηματικός εκχιονισμός γίνονταν πριν τη συνένωση και όλοι οι δασικοί χωματόδρομοι κάθε χρόνο επιδιορθώνονταν… Τσάπα έχει να φτιάξει χωματόδρομο στη Μηλιά μια δεκαετία, παρόλο που είναι γνωστό πως όλοι οι κάτοικοι ζουν από την υλοτομία.
Αυτά και κάνω μια έκκληση, και εν ονόματι των συγκατοίκων μου της Μηλιάς, να αφήσουν οι υπεύθυνοι για λίγο στην άκρη… τα μεγαλεπίβολα σχέδια ανάπτυξης, και να δώσουν λύση στα προβλήματα καθημερινότητας των κατοίκων, όσο είναι καιρός, πριν εγκαταλείψουν το όμορφο χωριό και οι εναπομείναντες βιοπαλαιστές.
Θα πω μόνο κλείνοντας την επιστολή μου… λίγη ντροπή δεν βλάπτει παιδιά, δεν θέλουμε να σας βλέπουμε μόνο στα πανηγύρια μας».