ΕΡΓΑΝΗ: 1.334 θέσεις χάθηκαν τον Οκτώβριο στην Ήπειρο!

on .

OAED ANERGOI OYRA

• Πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης αποτελεί η ανεργία, η οποία ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την μετανάστευση χιλιάδων νέων επιστημόνων και όχι μόνο, ενώ έχει συμβάλλει στην ύφεση που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία. 

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η αγορά εργασίας περνά πολύ δύσκολες μέρες, αφού πλέον κυριαρχεί η μερική απασχόληση, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να μειώνει τα ποσοστά ανεργίας, για να μπορούν τα κυβερνητικά στελέχη να πανηγυρίζουν, αλλά ταυτόχρονα και να βρίσκει απόλυτη εφαρμογή το λεχθέν του αείμνηστου Γεώργιου Παπανδρέου: «όταν ευημερούν οι αριθμοί, οι άνθρωποι δυστυχούν»!
Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στην Ελλάδα της κρίσης έχουν γίνει, δυστυχώς, κανόνας, αφού τον Οκτώβριο εκτοξεύθηκαν στο 62%! Στην Ήπειρο που εξακολουθεί να κατέχει και τα πρωτεία στα ποσοστά ανεργίας, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε προσλήψεις μερικής απασχόλησης, γεγονός που καταδεικνύει την πλήρη κατάρρευση της αγοράς εργασίας!
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Οκτώβριο, από τα οποία προκύπτει ότι πανελλαδικά χάθηκαν 120.000 θέσεις εργασίας!
Απώλειες και στην Ήπειρο
Αρνητικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων και στην Ήπειρο, αφού χάθηκαν 1.334 θέσεις. Πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 6.749 αναγγελίες πρόσληψης και 8.083 αποχωρήσεις!
Οι απώλειες, όπως ήταν αναμενόμενο, προέρχονται από τους δυο παραλιακούς Νομούς της Ηπείρου, αφού με το τέλος της θερινής σεζόν, αυτόματα χιλιάδες νέοι έχασαν το μεροκάματο που είχαν εξασφαλίσει, έστω και για μερικούς μήνες. Στην Πρέβεζα χάθηκαν 1.615 θέσεις, ενώ στην Θεσπρωτία 739! Κι αυτές που δημιουργήθηκαν σε Γιάννενα και Άρτα, δεν στάθηκαν αρκετές να δημιουργήσουν θετικό ισοζύγιο.
Σκληρή κριτική Βρούτση
Σκληρή ήταν η κριτική του Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σχολιάζοντας τα μηνιαία στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ κάνει λόγο για κατάρρευση της αγοράς εργασίας!
Ο κ. Βρούτσης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται πολύ αργά, με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και χαμηλούς μισθούς. Δηλαδή με μισθούς 317 ευρώ -ένας στους τρεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ- και αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.
»Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα μας, η χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας, σε συνδυασμό με τους εξοντωτικούς φόρους και τις εισφορές και το πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων, δημιουργούν -με αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- ένα ασφυκτικό περιβάλλον με χαμηλή ανάπτυξη που πλήττει την αγορά εργασίας, με θύματα εργαζόμενους και ανέργους».
Το Υπ. Εργασίας
Το Υπουργείο Εργασίας δεν άφησε ασχολίαστη την ανακοίνωση της Ν.Δ. και στην απάντησή του στέκεται στο γεγονός ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία έχει μειωθεί, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή αναφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της μείωσης…
«Το κόμμα που έγινε συνώνυμο των απολύσεων, εκτόξευσε την ανεργία στο επίπεδο ρεκόρ του 27,9%, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις και ισοπέδωσε τους μισθούς, έχει το θράσος να εγκαλεί την κυβέρνηση που μειώνει την ανεργία, επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις και αυξάνει τον κατώτατο μισθό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του.