Η Ιεραρχία της Εκκλησίας έβαλε «στοπ» στο προσύμφωνο Ιερώνυμου - Τσίπρα!

on .

TSIPRAS IERONYMOS

• Η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από μαραθώνια και θυελλώδη συνεδρίασή της, αποφάσισε χθες να μην υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και να μείνουν στο Δημόσιο.
Η απόφαση αυτή, που τελικά πάρθηκε ομόφωνα, εκθέτει τον Αρχιεπίσκοπο και τη στενή ομάδα των υποστηρικτών του που εδώ και δέκα ημέρες υπερθεμάτιζαν για τα όσα είχαν συμφωνηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κληρικών.
Ταυτόχρονα όμως ανέδειξε την ανακολουθία της Κυβέρνησης και τις προειλημμένες αποφάσεις που στην πραγματικότητα είχε λάβει και τις οποίες επιχείρησε να τις παρουσιάσει ως αποτέλεσμα διαλόγου με τον Αρχιεπίσκοπο.
Λίγη ώρα μετά την έκδοση του ανακοινωθέντος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, στο οποίο γίνεται λόγος για συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για τη μελέτη αυτών και για διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της μισθοδοσίας των Κληρικών, η Κυβέρνηση με ανακοίνωσή της, δήλωνε αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς το θέμα της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, σημειώνοντας πώς σε κάθε περίπτωση αυτό το θέμα είναι ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας!
Κατά τη συνάντηση Τσίπρα- Ιερωνύμου, όμως εκείνο που είχε ειπωθεί ήταν ότι δεν πρόκειται για συμφωνία, αλλά για «πρόθεση συμφωνίας» που προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας και του Υπουργικού Συμβουλίου! Προφανώς τόσο ο Αλ. Τσίπρας, όσο ο Ιερώνυμος και οι συν αυτώ, θεωρούσαν ότι με «δόλωμα» την αξιοποίηση της «λιμνάζουσας» εκκλησιαστικής περιουσίας θα περνούσαν εύκολα από την Ιεραρχία την απόφαση, ώστε να μπορέσει ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το «παιχνίδι» με τις 10.000 προσλήψεις. Κι όταν χθες «κάηκε το καλό σενάριο», αποκαλύφθηκε και το πραγματικό πρόσωπο Τσίπρα και Μαξίμου: Η πρόθεση συμφωνίας μετατράπηκε αυτόματα σε «επιβολή μονομερούς απόφασης».
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου
Πρόταση χαρακτήρισε το προσύμφωνο Τσίπρα- Ιερώνυμου και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Ναυπάκτου (και γιαννιώτης στην καταγωγή) Ιερόθεος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση. Πρόσθεσε πως είναι ιστορικής σημασίας, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την Ιεραρχία και από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι σήμερα (σ.σ. χθες) δεν εγκρίθηκε και δεν απορρίφθηκε τίποτα, εκτός από την απόφαση για συγκρότηση επιτροπής που θα συζητήσει όλα τα θέματα, επομένως και τα 15 σημεία.
Σε ερώτηση αν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου διευκρίνισε ότι θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, ενώ τόνισε πως το βασικό είναι το πρώτο σημείο, η συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία. Αυτό σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και η Επιτροπή αυτή θα συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν τα κοινά σημεία με την Πολιτεία, και φυσικά και το θέμα της μισθοδοσίας».
Σε άλλο σημείο του λόγου του, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται με σπουδή και σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει το χρόνο. Δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή τουλάχιστον τώρα, εφόσον συνεχίζεται ο διάλογος, κατέστησε σαφές. Θέση που από ότι φάνηκε στη συνέχεια δεν συμμερίζεται η Κυβέρνηση.
Η ενότητα (;)της Ιεραρχίας
Ο κ. Ιερόθεος είπε ακόμη, πως το κείμενο της Ιεραρχίας, που συμφωνήθηκε ομόφωνα, δείχνει την ενότητα γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο. Η ομόφωνη απόφαση προήλθε μετά εκκλήσεις για να μη φανεί διασπασμένη η Ιεραρχία. Είχε προηγηθεί ένταση, επειδή σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος δεν ήθελε να συζητήσει τίποτα περί μισθοδοσίας του κλήρου και ότι το θέμα αυτό το θεωρεί λελυμένο τελεσίδικα με την κυβέρνηση. «Αυτό έχει τελειώσει», φέρεται να είπε.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις και διάλογοι, με δύο μητροπολίτες, τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον Καισαριανής Δανιήλ να αποχωρούν από τη συνεδρίαση. Υπέρ των απόψεων του Αρχιεπισκόπου τάχθηκαν μητροπολίτες που έχουν εκλεγεί επί των ημερών του, όπως και ο Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος είχε και μια στιγμαία αντιπαράθεση με τον Μεσσηνίας, τον οποίο επιχείρησε να διακόψει όταν ζήτησε το λόγο για να μιλήσει για τη μισθοδοσία των κληρικών.