Στο Σπήλαιο περνά η χρήση του παραλίμνιου Πάρκου Περάματος

on .

PERAMA

• Αναξιοποίητες και απροστάτευτες παραμένουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Παραλίμνιου Πάρκου Περάματος, οι οποίες συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο βανδάλων, καθώς ο Δήμος Ιωαννιτών δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί ένα τόσο σημαντικό χώρο που αναδείκνυε ακόμη περισσότερο την περιοχή.
Αυτό όμως μπορεί ν’ αλλάξει με την παραχώρησή του από τον Δήμο στον Οργανισμό Σπηλαίου, ο οποίος θα επιφορτιστεί με την αξιοποίησή του.
Χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας και ο Πρόεδρος του Σπηλαίου, Νίκος Σαρακατσάνος υπέγραψαν σύμβαση με την οποία προχωρά η δωρεάν παραχώρηση για χρονικό διάστημα 15 ετών, όπως είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ η πιο σημαντική ίσως παράμετρος είναι ότι δίνεται η δυνατότητα μέρος των δραστηριοτήτων να παραχωρηθούν σε ιδιώτες.
Όπως τονίστηκε στις δηλώσεις που έγιναν, ο χώρος αυτός έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες του Δήμου, τους συμπολίτες και είναι πραγματικό στολίδι για τους κατοίκους του Περάματος.
Το Σπήλαιο Περάματος έχει μεγαλύτερη ευελιξία να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βελτιωτικά έργα, τη διαχείριση, τη συντήρηση και την επίβλεψη του χώρου με βάση έναν σχεδιασμό που έχει ήδη εκπονήσει, ενώ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως να αξιοποιήσει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Τι προβλέπει η σύμβαση
Μεταξύ των όρων της σύμβασης δωρεάν παραχώρησης της χρήσης προβλέπονται τα εξής:
α) H ευθύνη, η εποπτεία της λειτουργίας και η συντήρηση του χώρου θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Σπήλαιο Περάματος,
β) η παραχώρηση δυνατότητας στο Σπήλαιο Περάματος για εκμίσθωση τμημάτων του χώρου σε ιδιώτες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για χρόνους που δεν θα υπερβαίνουν το χρόνο της προγραμματικής σύμβασης και για χρήσεις που επιτρέπονται στην περιοχή, όπως π.χ. αθλητικές εγκαταστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κ.λ.π.
γ) η είσπραξη του ή των μισθωμάτων από το Σπήλαιο Περάματος και η παραχώρηση της δυνατότητας και της ιδιότητας στο Σπήλαιο Περάματος να είναι διάδικος σε τυχόν δίκες που μπορεί να προκύψουν από τις μισθώσεις ή έργα που αυτό αναθέτει σε τρίτους
δ) η δυνατότητα στο Σπήλαιο Περάματος να πραγματοποιεί το ίδιο ή μέσω τρίτων έργα μικρής κλίμακας για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου.