«Παπαδοπατέρες» κατά τον Ιωαννίνων Μάξιμο οι μητροπολίτες Δημητριάδος και Μεσσηνίας!

on .

MAKSIMOS

• «Λάδι στη φωτιά» που καίει εδώ και δύο εβδομάδες στην Ιεραρχία της Εκκλησίας για τη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Αλέξη Τσίπρα για τη μισθοδοσία των ιερέων και την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, έριξε χθες ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, έκανε ευθεία επίθεση εναντίον των Μητροπολιτών Δημητριάδος και Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είχαμε μια φορά και έναν καιρό τους εργατοπατέρες, τώρα ανακαλύψαμε και δεσποτάδες παπαδοπατέρες και εννοώ τον Άγιο Δημητριάδος, τον Άγιο Μεσσηνίας, που βγήκαν και έκαναν επανάσταση ότι θέλουμε να καταστρέψουμε τις εργασιακές σχέσεις των Κληρικών και ότι αυτοί τάχα τους αγαπούν πιο πολύ από εμάς, δεν μπορώ να δεχθώ κάτι τέτοιο.
Δεν μπορώ να δεχθώ από έναν Μητροπολίτη να λέει ότι η συμφωνία ήταν σικέ. Λέγεται αυτό από έναν Αρχιερέα για τη Σύνοδό του; Αναφέρομαι στο Μητροπολίτη Μεσσηνίας που το δήλωσε τις προηγούμενες μέρες. Όταν έρχεται ένας Μητροπολίτης που λέει αγαπώ τους κληρικούς περισσότερο από σένα, λέει κάτι που δεν μπορεί να σταθεί», σημείωσε.
Η τοποθέτηση του Μάξιμου, προκάλεσε αίσθηση, με εκκλησιαστικούς κύκλους να τονίζουν ότι οι μητροπολίτες που δημόσια αντιδρούν στη συμφωνία, εκείνο που πρωτίστως καταλογίζουν στον Ιερώνυμο είναι οι «εν κρυπτώ» χειρισμοί του, που παρέκαμψαν τη συνοδικότητα.
Ο έγκριτος περί τα εκκλη­σια­στικά θέματα δημοσιογράφος Σωτήρης Τζούμας, σχολιάζοντας τη δήλωση Μάξιμου στο site exapsalmos δίνει μία άλλη διάσταση: Αναρωτήθηκε γιατί δεν λέει όλα όσα γνωρίζει για τη συμφωνία, αφού εκείνος όπως λένε οι πληροφορίες συμμετείχε ως Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής στις συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και μάλιστα εν τη γενέσει της συμφωνίας αυτής και στην Αρχιεπισκοπή και στη …Ζάλτσα(!!)-την προσωπική θερινή κατοικία του Αρχιεπισκόπου!
Και το σχόλιο καταλήγει:
«Λάθος τρόπο βρήκε ο Σεβ. Ιωαννίνων για να πάρει τη ρεβάνς για την εκλογή του Σταγών και να γίνει πάλι αποδεκτός στην Αρχιεπισκοπική αυλή από την οποία εξοστρακίστηκε για την συμπεριφορά του στην εκλογή Σταγών. Και λησμονεί ακόμη ότι ο Σεβ. Μεσσηνίας πήγε κόντρα στο Φανάρι και στην επιλογή του για τα Ιωάννινα τότε, για να στηρίξει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που ήθελε τον Μάξιμο- τον νυν Άγιο Ιωαννίνων που αποκαλεί σήμερα τον Σεβ. Μεσσηνίας … Παπαδοπατέρα! Τότε που πήγαινε κόντρα στην επιλογή του Φαναρίου ήταν καλός;
Κοντολογίς Άγιε Ιωαννίνων αντί να τα βάζετε με τους συνεπισκόπους σας που αγωνιούν για τους ιερείς και τις εξελίξεις από τα ανίερα αυτά σχέδια, ίσως θα ήταν προτιμότερο να προστατεύατε τον Αρχιεπίσκοπο και μέντορά σας από τα πολιτικά παιχνίδια του διοικητή του Αγίου Όρους και των φίλων του στην Κυβέρνηση».

Στήριξη Κ. Μητσοτάκη στους κληρικούς
Την απόλυτη διαβεβαίωσή του ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εργαλειοποίηση των χιλιάδων κληρικών από τον κ. Τσίπρα και την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας τους, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να προσλάβει 10.000 επιπλέον κομματικούς του φίλους, έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στο προεδρείο του Ιερού Συνδέσμου των Κληρικών Ελλάδος.
Τους είπε επίσης ότι η ΝΔ δεν είχε την παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Αρχιεπισκοπή πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις.
«Αν δεν ήμασταν δημόσιοι υπάλληλοι πώς άραγε ονομαζόμασταν τόσα χρόνια εφόσον πληρωνόμασταν από το κράτος;» ήταν ένα από τα βασικά τους επιχειρήματα που έθεσαν με ρητορικό τρόπο.
«Προφανώς αυτό είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης και ειλικρινά θλίβομαι για το γεγονός ότι η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω συμφωνία δεν δεσμεύει την αξιωματική αντιπολίτευση.
Την ίδια τοποθέτηση έκανε ο Κ. Μητσοτάκης αργότερα στη Βουλή, καταγγέλλοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά ουσιαστικά σε απολύσεις 10.000 ιερέων που προσφέρουν πέραν των άλλων και κοινωνικό έργο στις ενορίες τους.