Γιατί «αποκλείστηκαν» τα σχολεία της Ηπείρου από τη δωρεάν διάθεση φρούτων και γάλακτος;

on .

FROUTA

• Ξεκίνησε χθες η υλοποίηση του προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε 800 ελληνικά σχολεία.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχει τριετή διάρκεια, έτσι ώστε στη λήξη του να έχει αυξηθεί το μερίδιο των οπωροκηπευτικών και του γάλακτος στο διαιτολόγιο των παιδιών κατά το στάδιο της διαμόρφωσης των διατροφικών συνηθειών τους.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία ωστόσο άφησαν εκτός προγράμματος το σύνολο των σχολείων της Ηπείρου, όπως και πολλών άλλων περιοχών, καθώς επέλεξαν σχολεία μόνο σε τέσσερις μεγάλες περιοχές, ήτοι της Αττικής της Θεσσαλονίκης, του Ηράκλειου και της Πάτρας! Φαίνεται ότι οι ιθύνοντες των δύο Υπουργείων θεωρούν ότι μόνο οι 150.000 μαθητές των παραπάνω περιοχών πρέπει να απολαμβάνουν δωρεάν οπωροκηπευτικά και γάλα, εκτός βέβαια αν εκτιμούν ότι η Ήπειρος, όπως κι άλλες ακριτικές κυρίως περιοχές, είναι… πλούσιες και οι μαθητές έχουν διαμορφωμένες τις διατροφικές τους συνήθειες!
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης σε δηλώσεις του εξήρε το πρόγραμμα που απευθύνεται στους μαθητές, πρόσθεσε επίσης πως αυτό στοχεύει στη στήριξη των Ελλήνων αγροτών. Και ως προς αυτό το σκέλος, η συμμετοχή της αγροτικής παραγωγής της Ηπείρου είναι συζητήσιμη, καθώς ως προς τα φρούτα διαθέσιμα υπάρχουν πορτοκάλια και μανταρίνια, ενώ παστεριωμένο γάλα σε μεγάλες ποσότητες διαθέτει μόνο η «ΔΩΔΩΝΗ», που παραμένει άγνωστο αν συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, στην Ελλάδα το 84,5% των μαθητών καταναλώνουν 1 φρούτο καθημερινά και το 54,4% καταναλώνει και δεύτερο φρούτο. Το 63,8% των μαθητών καταναλώνουν μία μερίδα λαχανικά καθημερινά και μόνο το 27,2% καταναλώνουν και δεύτερη μερίδα.
Το 15% των μαθητών δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και το 36% δεν καταναλώνουν καθόλου λαχανικά καθημερινά (Έρευνα ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου).

Προβλήματα στον Κατσικά
Εν τω μεταξύ προβλήματα καταγράφονται στην υλοποίηση του προγράμματος σίτισης στα επιλεγμένα δημοτικά σχολεία. Συγκεκριμένα γονείς μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κατσικά, εκφράζουν παράπονα τόσο για την ποιότητα του φαγητού, όσο και για τον τρόπο διανομής του.
Σε κάθε περίπτωση και επειδή πολλές φορές εμφιλοχωρεί και το υποκειμενικό στοιχείο, καλά θα κάνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να εξετάσει αν τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία παράδοσης των προσφερομένων γευμάτων, όχι μόνο στο συγκεκριμένο, αλλά σε όλα τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.