«Φουσκώνει το κύμα» αντιδράσεων για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

on .

IERONYMOS

• Την κρισιμότερή της ίσως συνεδρίαση των τελευταίων δεκαετιών πραγματοποιεί την ερχόμενη Παρασκευή η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να συζητήσει την κατ’ αρχή συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την «αποβολή» από το Δημόσιο των κληρικών και κατά δεύτερο λόγο για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Εκκλησίας.
Ήδη η Ιεραρχία φαίνεται να είναι χωρισμένη στα «δύο», καθώς μετά τις δηλώσεις στήριξης του Αρχιεπισκόπου από ορισμένους μητροπολίτες, που «χρωστούν» την εκλογή τους και σε αυτόν- μεταξύ των οποίων και ο Ιωαννίνων κ. Μάξιμος- ακολούθησαν τοποθετήσεις άλλων μητροπολιτών, με «ειδικό βάρος» στην Ιεραρχία, όπως οι Μεσσηνίας, Πειραιώς, Δημητριάδος και χθες του Θεσσαλονίκης Άνθιμου- που παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τη συμφωνία που τη θεωρούν ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Εκκλησία.
Ο κ. Άνθιμος μάλιστα χθες τη χαρακτήρισε «διχαστική» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ιεραρχία με μεγάλη πλειοψηφία θα ταχθεί υπέρ της ενότητας του κράτους και της εκκλησίας.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο με την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που το Σάββατο στην συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ζήτησε εξηγήσεις για τη μη ενημέρωσή του, καθώς στην απευθείας δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανήκουν οι μητροπόλεις της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, οι οποίες δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση τόσο για τη μισθοδοσία, όσο και την εκχώρηση στην νέα εταιρεία Εκκλησίας- Δημοσίου για την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κρήτης, ήδη έστειλε μήνυμα ότι διαφωνεί με τη θρησκευτική ουδετερότητα και σημειώνει ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα τα περί αμύθητης περιουσίας.
Με τον άκομψο κυβερνητικό χειρισμό- «καπέλωμα» του Αρχιεπισκόπου με το επιχείρημα των 10.000 νέων προσλήψεων, το θέμα έχει οδηγηθεί και σε αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, ενώ αναζωπυρώνεται και το ζήτημα των «Νέων Χωρών», καθώς και για αυτές θέλει να έχει λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Οι μισθοί των κληρικών
Οι διεργασίες αναμένονται να είναι έντονες μέχρι και την Παρασκευή την ώρα που έρχονται στο φως οι αποδοχές των κληρικών που κάθε άλλο, παρά έχουν σχέση με τους μισθούς των άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», οι μισθοί των ιερέων όπως διαμορφώνονται σήμερα είναι:
- Μισθό 2.600 ευρώ έχει ο Αρχιεπίσκοπος
- 2.210 ευρώ παίρνει ο Μητροπολίτης και Τιτουλάριος Μητροπολίτης
- 1.820 ευρώ παίρνει ο τιτουλάριος Επίσκοπος και βοηθός Επίσκοπος
- Επίδομα 75 ευρώ παίρνουν οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος
- 40 – 45 ευρώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος
- Οι κληρικοί παίρνουν 678 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος ιερέας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, 1.032 ευρώ με 10 χρόνια προϋπηρεσία, 1.410 ευρώ με 30 χρόνια προϋπηρεσία, 644 ευρώ ο πρωτοδιοριζόμενος κληρικός απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης, 1.099 ευρώ με 30 έτη προϋπηρεσίας
Για να υπάρχει ένα ακόμη μέτρο σύγκρισης, πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών λειτουργεί σε 2-3 και τρεις ενορίες. Σε ακριτικές περιοχές, όπως οι μητροπόλεις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Παραμυθιάς και Γηρομερίου, οι περισσότεροι ιερείς καλύπτουν κενά 4, 5 ακόμη και περισσότερων ενοριών ο καθένας, χωρίς φυσικά να δικαιούνται έξοδα μετακίνησης και οδοιπορικά όπως συμβαίνει με τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Η συντριπτική πλειοψηφία των 10.000 κληρικών είναι ιερείς, ενώ περίπου 110-120 είναι οι μητροπολίτες, τιτουλάριοι επίσκοποι κλπ, που μισθοδοτούνται με τις δύο υψηλότερες κλίμακες.