Αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας για την «συμφωνία» Τσίπρα - Ιερώνυμου

on .

PATRIARXHS GABROGLOY

• Τελικά δεν θεωρείται και τόσο… ιστορική στους κόλπους της Εκκλησίας η «συμφωνία» Τσίπρα – Ιερώνυμου, η οποία ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, που έφτασε μέχρι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Μάλιστα το Σάββατο ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μετέβη εσπευσμένα στο Φανάρι, όπου έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προκειμένου να τον ενημερώσει για το «σχέδιο Συμφωνίας 15 σημείων» που ανακοινώθηκε από τον Αλ. Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Πατριαρχείο δεν γίνεται κανένα σχόλιο για την «συμφωνία», παρά μόνο αναφέρεται ότι οι προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης θα τεθούν υπόψιν της Ιεράς Συνόδου, που θα συνέλθει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ’ αυτών.
Ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι άκουσε τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη, τους οποίους και θα μεταφέρει στην ελληνική Κυβέρνηση.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και της Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε ότι «αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει».

Η Εκκλησία της Κρήτης
Πάντως η Εκκλησία της Κρήτης, η οποία υπάγεται στο Φανάρι και συνεδρίασε το Σάββατο, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία της για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν συναινεί στις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την θρησκευτική «ουδετερότητα» της πολιτείας, την μισθοδοσία κληρικών και την αξιοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας, καταγγέλλοντας παράλληλα πλήρη απουσία ενημέρωσης από το κράτος.
Η Εκκλησία Κρήτης προσθέτει ακόμη πως η τροποποίηση που προτείνει η Αθήνα δεν είναι νομικά σαφής, ενώ προειδοποιεί πως «κάθε πειραματισμός και ακροβασία στο θέμα αυτό θα επιφέρει στο μέλλον αρνητικές συνέπειες εις βάρος της Ορθοδοξίας».