Διάσταση απόψεων μεταξύ Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου

on .

synodos

• Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει «ιερός πόλεμος» μεταξύ του Φαναρίου και της Ελλαδικής Εκκλησίας, μετά το προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου.
Από την πρώτη στιγμή, με ανεπίσημο τρόπο, εκφράστηκε η δυσφορία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για την «αυτονόμηση» του Αρχιεπισκόπου ο οποίος, όπως υποστηρίζουν στο Φανάρι, εν κρυπτώ και χωρίς να ενημερώσει ουδέποτε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, προχώρησε σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση κι ανακοίνωσε από το Μαξίμου μια συμφωνία που όμως, αγγίζει και το Πατριαρχείο.
Άλλωστε, οι μητροπολίτες και οι ιερείς στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, πληρώνονται μεν από το ελληνικό κράτος, ανήκουν, ωστόσο στο Φανάρι. Επίσης, με κανένα τρόπο δεν μπορεί η Εκκλησία της Ελλάδος να υποχρεώσει τις αυτοκέφαλες Εκκλησίες να παραχωρήσουν στο Ταμείο Αξιοποίησης την περιουσία τους.
Η έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε ακόμη πιο φανερή μετά τη διαρροή πληροφοριών ότι χθες συναντήθηκε στο Φανάρι ο κ. Βαρθολομαίος με την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου.
Μετά τη συνάντηση, χθες βράδυ ανακοινώθηκε ότι ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη όπου σήμερα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο θα δώσει διευκρινίσεις για την συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας.