Η προσφορά μυελού των οστών δώρο ζωής στον συνάνθρωπο!

on .

DOERA MYELOY 7 11 2018

• Ούτε χρόνο θέλει, ούτε κόπο για να γίνει κανείς εθελοντής δότης μυελού των οστών, προσθέτοντας το δικό του «λιθαράκι» στη μεγάλη προσπάθεια να σωθούν δεκάδες συνάνθρωποί μας οι οποίοι πάσχουν από λευχαιμία που είναι η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά, από μεσογειακή αναιμία ή από διαφόρων ειδών λεμφώματα.
Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη στα Γιάννενα από τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» μία πολύ σημαντική εκστρατεία, που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών προκειμένου να εγγραφούν όσο περισσότεροι γίνεται ως εθελοντές δότες μυελού. Ήδη η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών της οργάνωσης Στέλιος Γραφάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος βρέθηκε χθες στην πόλη μας.

Απλή διαδικασία…
Η διαδικασία εγγραφής ενός πολίτη ως εθελοντή δότη μυελού των οστών είναι εξαιρετικά απλή. Εκείνο που κάνεις είναι να συμπληρώσεις την ειδική αίτηση και να δώσεις ελάχιστο δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) για να ελεγχθεί η ιστοσυμβατότητά σου. Το συγκεκριμένο δείγμα αφού τυποποιηθεί, καταχωρείται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών κι αυτό ήταν. Αν ποτέ χρειαστεί, σε καλούν να δώσεις μυελό που μπορεί να σώσει τη ζωή ενός συνανθρώπου σου που πάσχει από λευχαιμία ή κάποια παρεμφερή νόσο. Προϋπόθεση για να γίνει κανείς εθελοντής δότης, είναι να βρίσκεται στο ηλικιακό όριο από 18 έως 45 ετών!

Εντυπωσιακή προσέλευση
Πολλοί Γιαννιώτες αλλά και αξιοσημείωτος αριθμός φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και όχι μόνο, προσήλθαν τις δύο τελευταίες ημέρες στα τρία σημεία όπου γίνεται ενημέρωση και λήψη, όπου έδωσαν δείγμα DNA για να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Σημαντική στην επιτυχημένη διεξαγωγή της εκστρατείας είναι η συμβολή των μελών της εθελοντικής ομάδας «Paguristas».
Όπως τόνισε ο κ. Στέλιος Γραφάκος, «η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή, ενώ και κατά την πρόσφατη εκδήλωση στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, η αίθουσα ήταν κατάμεστη κυρίως από νέους, που ενημερώθηκαν για τη σημασία και την απλότητα της δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων και προσήλθαν μαζικά να δώσουν δείγματα».
Ιδιαίτερα δε επισήμανε τη συμβολή του Συλλόγου Ασθενών με Νεοπλασία Βορειοδυτικής Ελλάδας «Είμαστε Μαζί» και της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων στη διεξαγωγή της εκστρατείας, προσθέτοντας ότι πολλοί φοιτητές της αφενός ενημερώνουν τον κόσμο, αφετέρου εγγράφονται ως εθελοντές δότες.

Αυξάνουν οι δότες!
Ο διακεκριμένος Καθηγητής ανέφερε ότι η αναζήτηση συμβατού δότη για έναν ασθενή ξεκινάει καταρχήν από το οικογενειακό του περιβάλλον, όμως δυστυχώς μόνο ένας στους τρεις μπορεί να βρει συμβατό αδελφό, οπότε η ζωή των νοσούντων εξαρτάται τελικά από την ευαισθησία εθελοντών που είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν λίγο χρόνο και να υποστούν μία ασήμαντη ταλαιπωρία προκειμένου να τον βοηθήσουν.
Σήμερα υπάρχουν σ’ όλο τον κόσμο περίπου 33 εκατ. εθελοντές δότες! Στην Ελλάδα ο αριθμός τους ήταν παλιότερα… μηδαμινός, όμως τα τελευταία χρόνια με την προσπάθεια που γίνεται από τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» έχει αυξηθεί σημαντικά. «Μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουμε γράψει 75.000 εθελοντές και έχουμε δώσει ήδη αρκετά μοσχεύματα. Ελπίζουμε ότι τα επόμενα δύο – τρία χρόνια θα αυξήσουμε τον αριθμό των Ελλήνων εθελοντών στις 250.000, γιατί έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στο 70% των Ελλήνων ασθενών, που πρέπει να κάνουν μεταμόσχευση μυελού και δε βρίσκουν συμβατό δότη από την οικογένεια, να βρίσκουν μόσχευμα από Έλληνα δότη ώστε να μην τρέχουμε στο εξωτερικό όπως κάναμε μέχρι πριν λίγο καιρό», τόνισε με έμφαση ο κ. Γραφάκος.

Είναι δώρο ζωής
Οι ανάγκες στη χώρα μας είναι αρκετά μεγάλες. Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 200 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και σε παιδιά αλλά κυρίως σε ενήλικες. Από αυτές 50 – 60 γίνονται με δότες αδέλφια του ασθενή, ενώ οι υπόλοιπες από εθελοντές δότες. «Όσο πιο πολλοί γίνουν οι Έλληνες δότες, τόσο πιο εύκολα ένας ασθενής θα μπορεί να βρει μόσχευμα ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή του», σημείωσε ο κ. Γραφάκος.
Όσο για τη διαδικασία δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων, αυτή είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ότι φαντάζεται κανείς και δεν περιλαμβάνει τρυπήματα της σπονδυλικής στήλης! Απαιτεί περίπου δύο με τρεις ώρες, όπου οι γιατροί λαμβάνουν με ειδικό μηχάνημα από τον δότη μερικά κύτταρα σε μία διαδικασία που θυμίζει αιμοδοσία! Αμέσως μετά ο δότης μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του!
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ