Δράσεις προβολής και αξιοποίησης του Εθν. Πάρκου Βόρειας Πίνδου

on .

PARKO BOREIAS PINDOY

• Από τη μία είναι η διατήρηση της πολύτιμης βιοποικιλότητας και από την άλλη η αξιοποίηση του οικοσυστήματος στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά της χώρας μας, που μπορούν να διασφαλίσουν το μέλλον και τις προοπτικές της προστατευόμενης αυτής περιοχής.
Τα συγκεκριμένα θέματα αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο ειδικής συνάντησης που έγινε πρόσφατα στο ξενοδοχείο «Grand Serai» με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών (Ι.Ε.Ε.) και με αφορμή δράσεις που προωθούνται μέσω του προγράμματος Interreg.

Στόχος η κινητοποίηση
Θέμα της συνάντησης στα Γιάννενα ήταν η «Ενημέρωση και κινητοποίηση των ενδιαφερομένων και των κοινωνικών εταίρων στην προστατευόμενη περιοχή εθνικών δρυμών Βίκου - Αώου - Πίνδου με στόχο την βέλτιστη υποστήριξη του οικοσυστήματος και την υποστήριξη της αξίας των υπηρεσιών του».
Αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου BIOPROSPECT: Conservation and Sustainable Capitalization of Biodiversity in Forested Areas (Διατήρηση και αειφόρος κεφαλαιοποίηση της βιοποικιλότητας στις δασικές περιοχές), που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Balkan-Mediterranean 2014-2020. Στο έργο συμμετέχουν οκτώ εταίροι από πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,1 εκ. ευρώ.

Χάρτες, πλατφόρμα…
Οι εταίροι του Έργου ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις προσεχείς δράσεις του BIOPROSPECT στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η χαρτογράφηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών και της γενετικής βιοποικιλότητας, η ανάπτυξη οδικών χαρτών (Roadmaps) με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της ανάδειξης της βιοποικιλότητας, καθώς και εγχειρίδια, κατευθυντήριες γραμμές και σχέδια δράσης (Demo actions) με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών φορέων.
Παράλληλα, πρόκειται να δημιουργηθεί on-line πλατφόρμα για την ενιαία οικονομική αποτίμηση των δασικών οικοσυστημικών υπηρεσιών και θα εκπονηθεί μελέτη βελτίωσης της προσβασιμότητας και της εκπαιδευτικής αξίας της προστατευόμενης περιοχής με την τοποθέτηση ενημερωτικών επιγραφών.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση με στόχο τη διερεύνηση δυνατοτήτων συντονισμού και οργάνωσης διαδραστικών δραστηριοτήτων και την πιθανή συμμετοχή και υποστήριξη των ενδιαφερόμενων φορέων σε μελλοντικές δράσεις για την διατήρηση της βιοποικιλότητας και της αξιοποίησης του οικοσυστήματος στην περιοχή.