Με ανταλλάγματα σφραγίστηκε η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

on .

TSIPRAS

• Συμφωνία έχει επέλθει, όπως όλα δείχνουν, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο καθώς οι αντιδράσεις στο θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης δεν ήταν ηχηρές από τον κλήρο. Ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους όλοι περίμεναν ότι η αντίδραση της εκκλησίας θα ήταν πιο έντονη.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», η συμφωνία ανάμεσα στους δύο άνδρες έχει συναφθεί εδώ και αρκετό καιρό και καθώς δεν ήταν σφοδρή η κριτική που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας από μεγάλη μερίδα των κληρικών ούτε στο Σκοπιανό.
Ως αντάλλαγμα ο αρχιεπίσκοπος έχει συμφωνήσει να συνεχίσουν να μισθοδοτούνται οι περίπου 9.000 κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος από το κράτος, κονδύλι που φτάνει τα 200 εκατομμύρια το χρόνο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συμβάλλει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και κυρίως εκείνες τις ιδιοκτησίες που έχουν δικαστικές εμπλοκές.
Η συμφωνία της Εκκλησίας με την Πολιτεία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είχε αποτυπωθεί το 2013 με την ψήφιση του νομικού πλαισίου για την ίδρυση εταιρείας που θα διαχειριστεί το εγχείρημα. Το 2015 το θέμα «πάγωσε». Προβλέπει στην εταιρία να μετέχουν με 50% η ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και με 50% το Δημόσιο. Θα διαχειρίζονται τα ακίνητα της Αρχιεπισκοπής τα οποία θα παραχωρηθούν από την Εκκλησία προς εκμετάλλευση με το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης.