Εκτός μειονεκτικών περιοχών οι Τοπικές Κοινότητες Δ. Ζίτσας!

on .

PLIAKOS DHLOSEIS 2 11 18

• Επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη καθώς και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο απέστειλε ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχάλης Πλιάκος, με αντικείμενο την νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων σημειώνει ότι: «από τον κατάλογο που παρουσιάζονται οι νέες περιοχές με φυσικούς περιορισμούς και οι περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα εξαιρούνται όλες οι Τοπικές Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Ζίτσας που μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνονταν στον κατάλογο Περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς ή ειδικά μειονεκτήματα». Ο Δήμαρχος θέτει δε τα εξής δύο ερωτήματα:

- Για ποιο λόγο οι μελετητές – επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου απέκλεισαν από το νέο κατάλογο τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ζίτσας και κατ’ επέκταση αποκλείουν και τους αγρότες, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα από το δικαίωμα να λαμβάνουν εξισωτικές αποζημιώσεις και πρόσθετη μοριοδότηση σε χρηματοδοτικά προγράμματα;

-Οι επιστήμονες μελετώντας την περιοχή μας διαπίστωσαν άραγε πως δεν πληροί τους φυσικούς περιορισμούς ή τις κακές κλιματολογικές συνθήκες που περιλαμβάνονται στα κριτήρια; «Ας εξηγήσουν λοιπόν σε εμάς και πολύ δε περισσότερο στους αγρότες - κτηνοτρόφους μας, που με «νύχια και με δόντια» προσπαθούν να κρατηθούν στα ερημωμένα χωριά μας, με ποια κριτήρια προχώρησαν στη διαμόρφωση των νέων καταλόγων».