Aπ’ τα Γιάννενα στην… Εθνική Ακαδημία Ιατρικής των ΗΠΑ!

on .

IOANNIDHS GIANNHS

• Σπουδαίους επιστήμονες εξακολουθεί, παρά τα προβλήματα, να «παράγει» η πατρίδα μας, ανθρώπους που, με εφόδιο το ανήσυχο πνεύμα και τις επιστημονικές τους ικανότητες, ξεκινώντας από εδώ, φτάνουν να διαπρέπουν στα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια του κόσμου.
Ακριβώς τέτοια είναι η περίπτωση του Καθηγητή ιατρικής πρόληψης της υγείας, έρευνας υγείας και στατιστικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη τακτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας των ΗΠΑ! Πριν φτάσει εκεί, πέρασε ως ερευνητής απ’ τα Γιάννενα, απ’ όπου εξάλλου έλκει την καταγωγή του!
Για τον διαπρεπή επιστήμονα μίλησε στον «Π.Λ.» ο γνωστός ειδικός παθολόγος Γιάννης Γιαννακάκης, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του την περίοδο που εργαζόταν στα Γιάννενα, με αφορμή την παρουσίαση αύριο στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» του τελευταίου του βιβλίου.

Λαμπρή πορεία
Μόλις 53 ετών σήμερα ο Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης, ομότιμος Καθηγητής και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχει πετύχει στον επιστημονικό τομέα πράγματα που θα τα ζήλευαν συνάδελφοί του με πολύ μακρύτερη πορεία από τον ίδιο!
Καθηγητής από ετών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, είναι ένας από τους 19 Έλληνες επιστήμονες με διεθνή επιρροή και μάλιστα κατατάσσεται μόλις στη δεύτερη θέση με 180.000 ετεροαναφορές. Το συγκεκριμένο νούμερο αφορά το πόσοι γιατροί συνολικά τον έχουν συμπεριλάβει ως τώρα στη βιβλιογραφία τους!
Πρόσφατα δε εξελέγη τακτικό μέλος στην τάξη της Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, η οποία διαθέτει τρεις τάξεις (Επιστημών, Ιατρικής, Μηχανικής) και περίπου 300 μέλη της -ανάμεσά τους περίπου 50 μέλη της Τάξης της Ιατρικής τον τελευταίο μισό αιώνα- έχουν πάρει το βραβείο Νόμπελ!

Έγραψε ιστορία!
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ως μέλος της Ακαδημίας Ιατρικής εκλέγεται κάποιος επιστήμονας, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολύ μεγάλο μέρος του επιστημονικού έργου του από την Ελλάδα.
Η εκλογή του Γ. Ιωαννίδη, μαζί με άλλα 84 νέα μέλη, σύμφωνα με το σκεπτικό της Ακαδημίας, έγινε κυρίως σε αναγνώριση της διεθνώς πρωτοποριακής δουλειάς του πάνω στην μετα - έρευνα, δηλαδή στην έρευνα πάνω στις έρευνες άλλων επιστημόνων, και στη συνεχή προσπάθειά του να γίνει γενικότερα η επιστημονική έρευνα πιο αξιόπιστη και διαφανής.
Παράλληλα, ο Γιάννης Ιωαννίδης αναγορεύτηκε «εταίρος Αϊνστάιν» (Einstein fellow) στο Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου. Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματοδότηση για να δημιουργηθεί ένα κέντρο αξιολόγησης της υγείας (METRIC-B) στο Βερολίνο κατά το πρότυπο του αντίστοιχου στο Στάνφορντ, το οποίο συνδιευθύνει ο ίδιος.

10 χρόνια στα Γιάννενα…
Με καταγωγή από την Ήπειρο από την πλευρά της μάνας του, ο λαμπρός επιστήμονας πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εργαζόμενος στα Γιάννενα. Πρόκειται για τη δεκαετία από το 1999 έως το 2010 όπου εργάστηκε στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, προτού φύγει για τις ΗΠΑ και γίνει καθηγητής στο Στάνφορντ.
Στο συγκεκριμένο Εργαστήριο ασχολήθηκε αποκλειστικά με την έρευνα και την εκπαίδευση, όπως θυμάται ο ειδικός παθολόγος Γιάννης Γιαννακάκης, που υπήρξε επί μία τριετία από τους πιο στενούς του συνεργάτες, κάνοντας το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο.
«Ο Γιάννης ήταν πρώτος πάντα. Από το Δημοτικό Σχολείο μέχρι και σήμερα που είναι πια Καθηγητής. Είναι ένα φωτεινό μυαλό τόσο στην επιστήμη όσο και στην τέχνη. Εκτός από Καθηγητής Ιατρικής, στο Στάνφορντ διδάσκει επίσης σύγχρονη ελληνική ποίηση στο Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας. Είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος κλινικός επιδημιολόγος στον κόσμο και ένας εκπληκτικός χειριστής της ελληνικής γλώσσας. Έγραφε ποιήματα απ’ τα οκτώ του χρόνια», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης και προσθέτει ότι στο ίδιο Πανεπιστήμιο έχει δημιουργήσει τμήμα μελέτης της έρευνας, τμήμα μετα – έρευνας, όπως ονομάζεται.
Επαναστάτης της έρευνας!
Όσο για το μέλλον, ο Γ. Γιαννακάκης κάνει μία πολύ εντυπωσιακή πρόβλεψη για τον διακεκριμένο Καθηγητή. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «ο Γιάννης Ιωαννίδης τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα είναι ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας στον κόσμο. Αυτή είναι η εξέλιξή του. Ήδη έχει περάσει πολύ μπροστά… Είναι ένας επαναστάτης της επιστήμης, αμφισβήτησε τα θέματα της έρευνας και δημιούργησε νέα δεδομένα σ’ αυτήν».

Παρουσίαση βιβλίου
Σε τρεις πόλεις ανά την Ελλάδα θα παρουσιάσει ο Γιάννης Ιωαννίδης το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Μετά τα Αφύσικα». Στην Αθήνα (έγινε χθες η εκδήλωση) στα Γιάννενα αύριο, Πέμπτη ώρα 7 μ.μ. (Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής») και στην Κέρκυρα (3 Νοεμβρίου).
Στα Γιάννενα το βιβλίο θα προλογίσουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο γιατρός και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Γιαννακάκης και ο φοιτητής, σκηνοθέτης – σεναριογράφος Γιάννης Ματσάγκας. Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του και θα συζητήσει με το κοινό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ