Να ληφθούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα από πυρκαγιές

on .

PYRKAGIA ATTIKH RAFHNA

• «To 2018 σημαδεύτηκε από την τραγωδία της απώλειας 99 συνανθρώπων μας σε μια μόνο δασική πυρκαγιά, καταδεικνύοντας πόσο απροετοίμαστοι είμαστε απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, ακόμα και σε μια "καλή", κατά τα άλλα, αντιπυρική περίοδο» διαπιστώνει το WWF Ελλάς, που μιλά για «μια ακόμα θλιβερή πρωτιά» στον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου.
«Αν φέτος μετρούσαμε μόνο τις καμένες δασικές εκτάσεις, θα κάναμε λόγο για μια από τις χρονιές με συγκριτικά μικρές ζημιές σε δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς, όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS), από την αρχή του έτους κάηκαν στην Ελλάδα περίπου 144.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, αριθμός χαμηλός συγκριτικά με το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας (273.000 στρέμματα).
»Τα πράγματα, ωστόσο, είναι διαφορετικά, καθώς το φετινό καλοκαίρι σημαδεύτηκε από την τραγική απώλεια 99 συνανθρώπων μας» τονίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, που θεωρεί ότι «δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια».
Και προσθέτει ότι «πρέπει να ληφθούν άμεσα γενναίες πολιτικές αποφάσεις, που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα θρηνήσουμε άλλα θύματα στο μέλλον, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τα νέα κλιματικά δεδομένα…».

Καμπανάκι κινδύνου
Το WWF Ελλάς υπενθυμίζει ότι για περισσότερο από μια δεκαετία υλοποιεί παρεμβάσεις και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία δασοπυροπροστασίας. Κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου, μεταξύ άλλων, ζητά:
- Μετακίνηση της πολιτικής και επιχειρησιακής προτεραιότητας από την καταστολή των πυρκαγιών στην πρόληψή τους, μέσα από την έγκαιρη δασική διαχείριση και τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων.
- Κατάρτιση τοπικών σχεδίων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών που να περιλαμβάνουν τη διαχείριση καύσιμης ύλης και θα γίνονται κτήμα όλων, μέσα από ανοιχτές ενημερωτικές ημερίδες.
- Κατάρτιση σχεδίων εκκένωσης ανά Δήμο (με σαφή υπόδειξη οδών διαφυγής, χώρων συγκέντρωσης και μέσων απομάκρυνσης) και έγκαιρη ενημέρωση όλων των κατοίκων των περιοχών αυτών.
- Ικανοποιητική αύξηση και έγκαιρη απόδοση, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (το αργότερο τον Μάρτιο), των κονδυλίων στους ΟΤΑ και τις Δασικές Υπηρεσίες για την υλοποίηση προληπτικών δράσεων πυροπροστασίας. Ειδικά για τα έργα αντιπυρικής προστασίας, η έγκριση πρέπει να ολοκληρώνεται πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης τους και για την επόμενη αντιπυρική.
- Διαρκής ενημέρωση του κοινού και συγκεκριμένων ομάδων-στόχων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.