Ισχυρό μετασεισμό για εκτόνωση περιμένουν οι σεισμολόγοι

on .

seismos

• Έντονα αισθητός έγινε στην Ήπειρο (ως επίσης στα Βαλκάνια και μέχρι τη Νότια Ιταλία) ο μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,4 ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 01:54 τα ξημερώματα στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.
Εκείνο που ανησύχησε περισσότερο τον κόσμο ήταν η μεγάλη διάρκειά του καθώς η έντασή του λόγω της απόστασης είχε μειωθεί. Ζημιές δεν αναφέρθηκαν, όμως μικρή ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει για τυχόν κάποιον μεγάλο μετασεισμό, τον οποίο αναμένουν οι σεισμολόγοι. Το εντυπωσιακό του χθεσινού σεισμού ήταν η σεισμική ακολουθία που ακολούθησε τον κύριο σεισμό, καθώς μέχρι χθες βράδυ οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου, κατέγραψαν άνω των 100 μετασεισμών, με τον ισχυρότερο εξ αυτών να φτάνει τα 4,9 ρίχτερ. Για να υπάρξει εκτόνωση του φαινομένου, οι σεισμολόγοι ανέφεραν ότι αναμένουν ένα πολύ ισχυρό μετασεισμό της τάξης 5,6 έως 6 ρίχτερ. Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους σεισμολόγους, είναι το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων.
Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, αν ένα κοντινό ρήγμα επρόκειτο να δώσει σεισμό σε λίγους μήνες, αυτό είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί νωρίτερα και να δώσει κάποιο μεγάλη δόνηση.

Μόνο υλικές ζημιές
Από την πρώτη καταγραφή των ζημιών, το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές σε κτίρια, στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων, έσπασαν πολλές τζαμαρίες καταστημάτων, ενώ υπήρξε καθίζηση στον τραπεζοειδή στο λιμάνι, κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.