Το εγκεφαλικό και προλαμβάνεται και μπορεί να θεραπευτεί

on .

MHLIONHS XARALAMPOS

• Το εγκεφαλικό, είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους και η δεύτερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Επηρεάζει το ίδιο το άτομο, την οικογένειά του, το φιλικό του περιβάλλον, την εργασία του και την κοινότητα όπου ζει. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα αναγκαίο να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου και να ληφθούν μέτρα προστασίας. 

Αυτό τονίζει σε άρθρο του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού που είναι η 29η Οκτωβρίου, ο Καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης, Διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Όπως σημειώνει, «η πρόληψη του εγκεφαλικού, επιτυγχάνεται μέσα από την αντιμετώπιση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του. Αν συμβεί ένα εγκεφαλικό, είναι πολύ σημαντικό να γίνει άμεση διάγνωση, καθώς όσο πιο γρήγορα αντιμετωπισθεί το περιστατικό από τους γιατρούς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να αποβεί θανατηφόρο ή να προξενήσει εκτεταμένη εγκεφαλική ζημιά».

Τι ακριβώς είναι
Τι είναι όμως το εγκεφαλικό; Όπως αναφέρει ο κ. Μηλιώνης, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια οξεία νευρολογική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα εγκεφαλικά κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα. Κάθε χρόνο συμβαίνουν παγκοσμίως 17.000.000 Εγκεφαλικά, 6.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν και 5.000.000 άνθρωποι έχουν σοβαρή μόνιμη αναπηρία!