Τριήμεροι εορτασμοί για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

on .

XANI DELBINAKI

• Mπορεί οι επίσημοι εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο του «Όχι» να γίνονται στη Θεσσαλονίκη, όμως την τιμητική τους έχουν αυτές τις ημέρες τόσο τα Γιάννενα όσο και η περιοχή του ακριτικού Πωγωνίου, στα εδάφη του οποίου γράφτηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές σελίδες του Ελληνο – ιταλικού πολέμου του 1940 – 41.
Οι εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου θα είναι τριήμεροι ξεκινώντας από σήμερα, Παρασκευή στο Χάνι Δελβινάκι. Θα μεταφερθούν αύριο στο ιστορικό Καλπάκι, ενώ την ερχόμενη Κυριακή θα κορυφωθούν στα Γιάννενα με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Στο Χάνι Δελβινάκι
Από την έδρα του Ανεξαρτήτου Τάγματος Δελβινακίου θα ξεκινήσουν οι επετειακές εκδηλώσεις των «Καλπακίων», μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου που έκανε δεκτό και παγίωσε ο Δήμος Πωγωνίου. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, ώρα 6 μ.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στο Χάνι Δελβινακίου. Αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής, στεφάνια θα καταθέσουν εκπρόσωποι των Tοπικών Aρχών και των Αδελφοτήτων. Αμέσως μετά το αρχιερατικό μνημόσυνο, στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου θα ακολουθήσει ομιλία αφιερωμένη στην ηρωική επέτειο. Η Ομοσπονδία Πωγωνησίων με ανακοίνωσή της καλεί όλους να παραστούν στις εκδηλώσεις.

Σε Καλπάκι-Μαυσωλείο
Αύριο, Σάββατο, ώρα 6 μ.μ. θα ξεκινήσουν οι καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις στο Μνημείο του Μαχητή στο Καλπάκι, οι οποίες θα έχουν ως αποκορύφωμα την εντυπωσιακή αναπαράσταση της ομώνυμης μάχης με τη συμμετοχή οπλιτών της 8ης Ταξιαρχίας Πεζικού.
Μία επετειακή τελετή θα γίνει αύριο και στα Γιάννενα. Συγκεκριμένα, στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο Ιωαννίνων, το οποίο βρίσκεται εντός του Κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών, στην περιοχή της Ηπείρου κατά το «Έπος του 1940» (ώρα 10:30 π.μ.).

…Και στα Γιάννενα
Μεθαύριο, Κυριακή οι κύριες εκδηλώσεις για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα «μεταφερθούν» στην πόλη των Ιωαννίνων, με επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου (10.30 π.μ.) και ομιλία από τον φιλόλογο κ. Κωνσταντίνο Βακατσά, ενώ θα ακολουθήσει (11.15 π.μ.) επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 12 μ. με την καθιερωμένη παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων – οδηγών, αναπήρων – θυμάτων πολέμου, τμημάτων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, αντιστασιακών οργανώσεων κ.ά.. Στη 1 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συναυλία με επετειακά τραγούδια από την Μουσική της 8ης Ταξιαρχίας, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.
Λόγω των εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν την Κυριακή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Γιάννενα και συγκεκριμένα προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης στις οδούς Δωδώνης (από τη Στρατολογία), Αβέρωφ, Μητροπόλεως και στις πλατείες Πύρρου και Ανδρέα Παπανδρέου (μπροστά από το Δημαρχείο). Οι ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 7 π.μ. και θα ισχύσουν ως το πέρας των εκδηλώσεων.

Έκθεση στη ΛΑΦΙ
Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο του «Όχι» η 8η Ταξιαρχία Ηπείρου, παρουσιάζει στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Όψεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, 1940-41». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 11:00 - 15:00 και 18:00 - 22:00.

Εκδηλώσεις στην Κόνιτσα
Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου και στην Κόνιτσα. Σύμφωνα μ’ αυτό, σήμερα, Παρασκευή, ώρα 11:30 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, δασκάλων όλων των Σχολείων και Ιδρυμάτων, στο Μαυσωλείο Πεσόντων 1940, που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο «Άγιος Αθανάσιος». Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο και τους μαθητές. Στις 12:30 μ.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη Δέηση στο λόφο του ΕΦ. Ανθ/λγού Παύλου Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας.
Αύριο, Σάββατο, στις 6 μ.μ. θα γίνει επετειακή εκδήλωση στην Βούρμπιανη (Σχολαρχείο). Στις 8.30 μ.μ. θα ακολουθήσουν προβολή ντοκιμαντέρ και επετειακά τραγούδια από τη Μικτή Χορωδία Ενηλίκων και τη Φιλαρμονική «Ελευθέριος Παγγές» στην αίθουσα τελετών του Δήμου Κόνιτσας.
Την Κυριακή θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στις 10:30 π.μ. θα γίνει επίσημη δοξολογία. Στις 10:45 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων μπροστά από το Δημαρχείο και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Στις 11 π.μ. στην αίθουσα τελετών του Δήμου θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας ο κ. Στάθης Βίνος, συνταξιούχος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, ενώ στις 11:30 π.μ. θα γίνει παρέλαση στο κέντρο της Κόνιτσας προ των επισήμων στον καθορισμένο χώρο, μαθητών και μαθητριών. Στις 12:45 μ.μ. στην κεντρική πλατεία θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα Σχολεία του Δήμου.