Ένα πάρκο περιπέτειας στον παλιό ζωολογικό κήπο του Κ. Φρόντζου

on .

FRONTZOS SXEDIO

• Χτισμένα από τον αείμνηστο Δήμαρχο Κώστα Φρόντζο σ’ ένα απ’ τα ωραιότερα σημεία της πόλης ψηλά, στο λόφο της Αγίας Τριάδας που κατέληξε να πάρει το όνομά του, το υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ. και το Τουριστικό Περίπτερο γνωστό σήμερα ως «Φρόντζου Πολιτεία», αποτελούν αναμφισβήτητα ένα στολίδι για τα Γιάννενα.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά. Πάνω ακριβώς από το Θέατρο υπάρχει και μία μεγάλη έκταση 17 - 18 στρεμμάτων περίπου, με διάσπαρτα κτίρια, ιδιοκτησίας επίσης της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, η οποία κάποτε στέγασε τον περίφημο ζωολογικό κήπο του Κ. Φρόντζου. Σήμερα η έκταση αυτή ετοιμάζεται να αξιοποιηθεί ξανά, φιλοξενώντας χρήσεις που συνδέονται με την αναψυχή παιδιών!
Κλειστός από το 1970
Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 έπαψε η λειτουργία του ζωολογικού κήπου που είχε φτιάξει ο Κώστας Φρόντζος στην έκταση πάνω από το υπαίθριο Θέατρο και το Τουριστικό Περίπτερο. Έκτοτε αυτή παρέμενε αδειανή και τα κτίρια που βρίσκονται διάσπαρτα σ’ όλη την έκτασή της ανεκμετάλλευτα.
Ο αείμνηστος Δήμαρχος φιλοδοξούσε, φτιάχνοντας τον κήπο, να συγκεντρώσει σ’ αυτόν τα σημαντικότερα δείγματα χλωρίδας και πανίδας της Ηπείρου, ώστε να τον καταστήσει έναν ακόμα πόλο έλξης επισκεπτών για την περιοχή μας. Ωστόσο, η συντήρηση του ζωολογικού κήπου αποδείχθηκε δαπανηρή υπόθεση. Γι’ αυτό και το 1970 η Ε.Η.Μ. πρότεινε στον Δήμο Ιωαννιτών να του παραχωρήσει τη διαχείρισή του.
Αυτό έγινε δεκτό, όμως ο Δήμος θέλησε να μεταφέρει τον ζωολογικό στο Πάρκο Πυρσινέλλα, η Ε.Η.Μ. δεν συμφώνησε και τελικά σταμάτησε η συντήρηση του κήπου και τα ζώα του, παραδόθηκαν σε ζωολογικούς κήπους άλλων ελληνικών πόλεων.
Πάρκο περιπέτειας
Σήμερα λοιπόν η Ε.Η.Μ. ετοιμάζεται να δώσει ξανά ζωή στον χώρο, ο οποίος αποτελεί πραγματικό φιλέτο, ένα ανέγγιχτο κομμάτι φύσης μέσα στον αστικό ιστό, το οποίο «βλέπει» προς την Παμβώτιδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκταση έχει συμφωνηθεί να παραχωρηθεί σε ιδιώτη επιχειρηματία της πόλης, ο οποίος θα την μετατρέψει σε πάρκο αναψυχής για παιδιά με παιχνίδια περιπέτειας (αναρρίχηση, σκοποβολή κ.λ.π.) καθώς και με δραστηριότητες που έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τη φύση όπως είναι η ιππασία!
Πριν μεταμορφωθεί σε πάρκο δραστηριοτήτων, ο χώρος προβλέπεται πως θα φιλοξενήσει κι ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό (το «χωριό του Άη Βασίλη»), το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στις αρχές του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα γίνουν εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού στα κτίρια αλλά και την υπόλοιπη έκταση ώστε να μπορεί να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.
Από παλιό λατομείο
Ένα λατομείο για την εξόρυξη αδρανών υλικών υπήρχε ως τη δεκαετία του ΄60 στον λόφο της Αγίας Τριάδας, ώσπου ο Δήμαρχος, βουλευτής και Πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών Κ. Φρόντζος, γοητευμένος από την μαγευτική θέα και το ωραίο φυσικό περιβάλλον, αλλά και από το γεγονός ότι το σημείο αυτό απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο των Ιωαννίνων, αγόρασε από ιδιώτες κάποια στρέμματα γης με όραμα να φτιάξει εκεί έναν ιδιαίτερο χώρο αναψυχής, ένα πνευματικό και ψυχαγωγικό κέντρο.
Ακολούθως, η δασική υπηρεσία παραχώρησε στην Ε.Η.Μ. και την υπόλοιπη έκταση. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1961 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Χαρίση, Ποταμιανού και Νικολετόπουλου. Στον χώρο αυτό κατασκευάστηκαν το υπαίθριο Θέατρο στα πρότυπα του αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης και το Τουριστικό Περίπτερο που διατηρεί σημαντικά στοιχεία Γιαννιώτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τα οποία παραμένουν έκτοτε σε διαρκή χρήση. Τα έργα ολοκληρώθηκαν το 1964.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ