Σύντομα η δοκιμαστική λειτουργία του Εργοστασίου Απορριμμάτων

on .

SMA SKOYPIDIA

• Στα μέσα προς τέλη Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, όπως έγινε γνωστό μετά την τελευταία συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Ν. Ιωαννίνων, που πραγματοποιήθηκε υπό την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη.
Όσον αφορά τα σενάρια περί μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάποιο αίτημα και δεν συζητήθηκε τίποτα σχετικό στο Δ.Σ. Τα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση ήταν το πώς θα γίνει η δοκιμαστική λειτουργία, πότε περίπου υπολογίζεται να λειτουργήσει και παράλληλα πώς θα αρχίσουν οι Δήμοι να πληρώνουν από τις 21 Ιανουαρίου 2019 και μετά, όταν και θα ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του Εργοστασίου.
Κατά τον κ. Κωνσταντόπουλο, μέσα στο Νοέμβριο θα ξεκαθαρίσει και το νέο τοπίο στη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ, εάν θα παραμείνουν τρείς ή θα προκύψει ένας περιφερειακός, κάτι το οποίο θα αποφασίσουν τα Δημοτικά Συμβούλια, όπως προβλέπεται από τον «Κλεισθένη».

Νέα δράση από το ΕΣΠΑ
Στο μεταξύ, άμεσα θα ξεκινήσει από το ΕΣΠΑ νέα δράση, που έχει στόχο την παραγωγική και ανταποδοτική αξιοποίηση των πάσης φύσεως αποβλήτων υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας και της αρχής «Μη σπαταλάς ότι είναι χρήσιμο (reduce, recycle, reuse)», ως στοιχείο προώθησης της σχετικής πολιτικής στα θέματα επιχειρηματικότητας - περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομίας, που μετέδωσε το ΑΠΕ, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα και αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση, προκειμένου εξ αρχής να αυξηθεί το συνολικό ποσό του προγράμματος στα 35 εκατ. ευρώ.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι όπως έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, θα δημιουργηθεί δομή στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ κατά τα πρότυπα της δομής που υπάρχει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Η δράση «Ενίσχυση Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείoυ Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑΝΕΚ).
Στόχος είναι η ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση ΜμΕ για την επιχειρηματική αξιοποίηση αποβλήτων, ιδίων ή/και τρίτων. Αφορά τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων με την παραγωγή και διάθεση πρώτων υλών και ενδιάμεσων ή τελικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Και στις 13 Περιφέρειες…
Επιλέξιμες είναι και οι 13 Περιφέρειες της χώρας.
Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιλέξιμος επιχορηγούμενος π/υ) από 250.000 έως 2.500.000 ευρώ, για διάστημα μέχρι 36 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού σχεδίου.
Κύριες επιλέξιμες μορφές αποβλήτων:
1. Απόβλητα αστικού τύπου
2. Βιομηχανικά απόβλητα και απόβλητα λοιπών δραστηριοτήτων
3. Απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)
4. Γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα
5. Απόβλητα από δραστηριότητες αλιείας/ ιχθυοκαλλιέργειας.