Υπάρχουν εναλλακτικές για τα αθλήματα στον Άραχθο!

on .

DEDES

• Σαν να μην έφτανε η τόση καθυστέρηση στην αναστήλωση της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας, το κυρίως κομμάτι της οποίας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, τρεισήμισι χρόνια μετά την κατάρρευσή της, το υπουργείο Υποδομών θέλει να σταματήσει για όσο διαρκούν οι εργασίες κάθε δραστηριότητα εναλλακτικού τουρισμού στον Άραχθο και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκεται το μνημείο.
Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα στην επισκεψιμότητα τόσο της περιοχής των Τζουμέρκων, η οποία έχει πολλαπλά οφέλη από δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ και το κανόε καγιάκ στον ποταμό, αλλά και γενικότερα.
Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε, έδειξε… κατανόηση, όμως λύση δεν βρέθηκε!

Υπάρχουν εναλλακτικές…
O Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και ο Aντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών, Νίκος Γκόλας συναντήθηκαν με τον Γεν. Γραμματέα Υποδομών προκειμένου να του παρουσιάσουν ένα πλαίσιο εναλλακτικών προτάσεων οι οποίες προέκυψαν μετά τη σύσκεψη που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, με αντικείμενο την εξέταση των επιπτώσεων που θα προκληθούν από την εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών για παύση πάσης φύσεως δραστηριοτήτων εντός της κοίτης του ποταμού Αράχθου στην περιοχή κατασκευής του έργου για την Αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας.
Στη σύσκεψη εκείνη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νεολαίας και Άθλησης Βασίλης Γοργόλης, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, ο Νίκος Γκόλας και η Προϊσταμένη Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Ιουλία Μαρκούλα.

Τεράστιο το πλήγμα
Οι κ.κ. Σεντελές και Γκόλας εξήγησαν στον Γ. Δέδε τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την απόφαση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών, η οποία ζητά για λόγους ασφάλειας την παύση πάσης φύσεως δραστηριοτήτων (όπως rafting κλπ.) εντός της κοίτης του Αράχθου και σε απόσταση τουλάχιστον 150 μέτρων ανάντη του άξονα του γεφυριού της Πλάκας.
Όπως τόνισαν, η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στις προσπάθειες που γίνονται για την τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής των Τζουμέρκων αλλά συνολικότερα στην προώθηση του τουριστικού προορισμού Ιωάννινα – Ήπειρος. Τόσο ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων όσο και ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, ανέλυσαν στον κ. Δέδε τη σοβαρότητα της κατάστασης και συζήτησαν μαζί του εναλλακτικές προτάσεις, με τον ίδιο να… αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιουργούνται και να δείχνει διάθεση να βρεθεί η κατάλληλη λύση!

Περαιτέρω… συζήτηση!
Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, είναι μια δύσκολη περίπτωση η οποία χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και θα συζητηθεί άμεσα στην επιτροπή παρακολούθησης του έργου της αναστήλωσης.
Στο μεταξύ, είμαστε ήδη στην εποχή που ξεκινούν οι διάφορες εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες στα ποτάμια της Ηπείρου, οι οποίες, αν δεν αλλάξει η απόφαση του υπουργείου, κινδυνεύουν να δεχθούν ισχυρό πλήγμα, αν και δε θεωρείται βέβαιο ότι μέσα στον χειμώνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες της κυρίως αναστήλωσης του μνημείου, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν θα είναι ευνοϊκές.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ