Η ανάδειξη των μονοπατιών κρύβει οφέλη για την Ήπειρο

on .

MONOPATIA GKARTZONIKAS

• Πολλά έχει να κερδίσει η Ήπειρος σε τουριστικό και κατ’ επέκταση οικονομικό επίπεδο από την ανάπτυξη ενός δικτύου μονοπατιών σε όλο το μήκος της, το οποίο θα προσελκύει στην περιοχή μας λάτρεις της πεζοπορίας απ’ όλη την Ευρώπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Σ’ αυτό ακριβώς ποντάρει η Περιφέρεια, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία χάραξης του λεγόμενου «Epirus Trail», ενός μονοπατιού μήκους 370 χλμ., που είναι το μεγαλύτερο που κατασκευάζεται σήμερα στη χώρα μας και το οποίο με τη σταδιακή του πιστοποίηση θα συνδράμει περαιτέρω στην αναβάθμιση του πεζοπορικού και γενικότερα του εναλλακτικού τουρισμού της Ηπείρου.

Συνάντηση Μονοπατιών
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε να φιλοξενήσει την 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών του 2019, πρόταση που κατέθεσε και έγινε αποδεκτή στη 2η Συνάντηση η οποία διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Άνδρο.
Η Συνάντηση, διοργανώθηκε από το «Ερευνητικό Κέντρο Άν­δρου», το οποίο διαχειρίζεται τις δράσεις του «Andros Routes» και του πιστοποιημένου μονοπατιού «Andros trail», σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συγχρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στη συμβολή που αναμένεται να έχει στον τουρισμό και στην προστασία του περιβάλλοντος η αξιοποίηση των μονοπατιών, ως νέας μορφής εναλλακτικού τουρισμού.

Το «Epirus Trail»
Τις ως τώρα πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, όπως το πιστοποιημένο μονοπάτι «Ursa Trail» και το υπό ανάδειξη «Epirus trail», παρουσίασε στη συνάντηση ο εκ των συντονιστών της δράσης Ηλίας Γκαρτζονίκας, ο οποίος ανέλυσε και τη δυναμική που αναπτύσσεται στην περιοχή μας στο συγκεκριμένο τομέα, με βάση και τα στοιχεία που προκύπτουν από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών από τους συμμετέχοντες, τέθηκαν οι προβληματισμοί για τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν στο εξελισσόμενο πεδίο από την εφαρμογή των νόμων και των νέων υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στα μονοπάτια και την πιστοποίησή τους προς τα αρμόδια στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Πολλά τα οφέλη!
Την πανελλήνια συνάντηση πλαισίωσαν ειδικοί σε θέματα πεζοπορίας από την Ευρώπη, στελέχη της Διοίκησης αλλά και διακεκριμένοι νομικοί με στόχο να υπάρξει μια ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, των υπηρεσιών και των ανθρώπων που ασχολούνται με τα μονοπάτια σ’ όλη την Ελλάδα. Το κοινό συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως η στεριανή και η νησιώτικη Ελλάδα έχει να ωφεληθεί πολλά από την συγκροτημένη ανάδειξη της κουλτούρας των μονοπατιών, πράγμα που θα δώσει, εκτός άλλων, τη δυνατότητα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, που είναι και το άμεσα ζητούμενο για την Περιφέρεια Ηπείρου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ