Καθησυχάζει η Υπ. Πολιτισμού για την τύχη των Ηπειρωτικών Μνημείων!

on .

ZORMPA MYRSINH MPEGKAS 14 10 18

• Την διαβεβαίωση ότι κανένα ακίνητο του Υπουργείου Πολιτισμού, μνημείο, μουσείο ή αρχαιολογικός χώρος που περιλαμβάνεται στη λίστα με τα παραχωρηθέντα, δεν πρόκειται να περάσει στο Υπερταμείο, έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε στα Γιάννενα για να εγκαινιάσει την έκθεση «Common Myths», στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων στο Σουφαρί Σεράι.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων επικεντρώθηκαν στο σάλο που έχει ξεσπάσει τελευταία με τα ακίνητα που περνούν στο Υπερταμείο, με την κ. Ζορμπά να ξεκαθαρίζει ότι αυτό που ισχύει για τα εν λόγω ακίνητα είναι ότι θα ταυτοποιηθούν και θα αποδοθούν ονομαστικά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει ένας πλήρης κατάλογος των ακινήτων, των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων, έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η προστασία τους.
«Τίποτα δεν μεταβιβάστηκε και τίποτα δεν πρόκειται να μεταβιβαστεί», τόνισε η Υπουργός για να προσθέσει ότι «έχει υπάρξει ένας θόρυβος και φασαρία που πολύ σύντομα θα κλείσουν, καθώς δεν υπάρχει περιεχόμενο…».
Συνάντηση με Δημ. Αρχή
Ενημερωτική συνάντηση με την Υπουργό είχαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Αθ. Μανταλόβας, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΙ Αλ. Βακαλοπούλου και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κ. Γκόγκος.
Όπως ανακοίνωσε η κ. Ζορμπά από τη νέα χρονιά θα διπλασιαστεί η χρηματοδότηση για τα ΔΗΠΕΘΕ, ενώ επικρότησε τη λειτουργία του πρώτου Θερινού Μαντείου που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα δοθεί βήμα στα ΔΗΠΕΘΕ και σε σκηνές των Αθηνών προκείμενου να παρουσιάσουν τα έργα τους.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου ενημέρωσε την Υπουργό για τις δράσεις και τα τμήματά του, καθώς και τους θεσμούς και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει.
Το Πάρκο Πολιτισμού
Εκτενής συζήτηση έγινε για την αξιοποίηση μνημείων όπως είναι η Οθωμανική Βιβλιοθήκη και τα Λουτρά που βρίσκονται στο Κάστρο , για τη δημιουργία «Πάρκου Πολιτισμού» και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συμφωνήθηκε μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Υπουργείου Πολιτισμού, να υπάρξει στενή συνεργασία και παρακολούθηση όλης της διαδικασίας ώστε να υλοποιη-θεί.
Ο Αντιδήμαρχος Θ. Μανταλόβας παρουσίασε στην υπουργό, λεπτομερώς και τεκμηριωμένα τα στάδια που έχουν ακολουθηθεί για την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου, ενώ αναφέρθηκε και στις λύσεις που υπάρχουν για το θέμα της παραχώρησης χρήσης των πολιτιστικών χώρων.
Προκειμένου να δημιουργηθεί το «Πάρκο Πολιτισμού», ο Δήμος Ιωαννιτών προγραμματίζει την υλοποίηση έργων αποκατάστασης μνημείων και χώρων που βρίσκονται στη Βορειοανατολική ακρόπολη και πέριξ αυτής, και συγκεκριμένα προβλέπεται:
- «Ανάδειξη της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης ως κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση πολυμέσων»
- «Δράσεις αποκατάστασης των Οθωμανικών Λουτρών και αναβάθμισής τους για δυνατότητα επίσκεψης»
- «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών (Πάρκο Πολιτισμού – Κάστρο».
Στα εγκαίνια της έκθεσης
Η Υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στην πόλη μας για τα εγκαίνια της έκθεσης «Common Myths», στο πλαίσιο της 1ης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά στα Γιάννενα, με στόχο να αποτελέσει τόπο συνάντησης του πολιτισμού, της κουλτούρας και της τέχνης.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Διευθύντρια των ΓΑΚ Μάρθα Παπαδοπούλου, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, συγχαίροντας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης.
Η Υπουργός από την πλευρά της εξήρε την ιδέα της διοργάνωσης, γιατί όπως είπε «ο τρόπος που περιγράφεται, η γεωγραφική θέση, είναι πάρα πολύ σημαντικός, όταν βλέπει κανείς τις συνθήκες της Τέχνης σε σχέση με τις πόλεις και με την παράδοση».
Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «η συνάντηση των Δυτικών Βαλκανίων, είναι κάτι που μας δίνει μια προοπτική στο μέλλον, μέσα από την παράδοσή μας, την παράδοση των άλλων και ταυτόχρονα μέσα από τα μάτια των νέων παιδιών, από μια καινούργια προοπτική και οπτική. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και χαίρομαι που το Πανεπιστήμιο πήρε την πρωτοβουλία και βρήκε ανταπόκριση στην πόλη».